Italia, crima de la Chivasso: „Eu i-am omorât pe cei doi păstori români”, delarațiile lui Piero Bergero

Incendiați, fugăriți pe câmp în miez de noapte, bătuți cu o cruzime inumană, astfel și-au dat sfârșitul pe 24 octombrie 2017, doi tineri păstori români, Doru Costantin Olaru, în vârstă de 28 ani și Costel Cornel Calinciuc, de 38 ani, la Chivasso, în apropiere de Torino. Agresiunea a fost pusă la cale și dusă la bun sfârșit de un grup de patru bărbați italieni, Piero Bergero, 31 ani, împreună cu frații săi, Romano și Daniele, de 33 și respectiv 25 de ani, alături de Alex Bianciotto, 29 de ani, și s-a dorit a fi o pedeapsă pentru cei doi români care se certaseră cu trei zile înainte cu Attillio, un alt frate al celor din familia Bergero.

Cei doi români lucrau ca păstori și aveau în grijă peste 500 de oi care aparțineau unui fermier din zona Chivasso.

Asasinii au dat foc rulotei în jurul orei 2:00 noaptea și l-au omorât cu bestialitate pe Doru Constantin Olaru în mijlocul turmei de oi. Pe Costel Calinciuc l-au ucis pe câmp, la circa 500 de metri distanță de Doru Olaru. Ambii bărbați români și-au găsit sfâșitul sub lovituri violente aplicate cu un baston la nivelul capului, lovituri care le-au zdrobit craniile.

Italia, crima de la Chivasso: „Eu i-am omorât pe cei doi păstori români”, a declarat Piero Bergero, primul din rândul de jos al imaginii.

„Eu i-am omorât pe amândoi”

Recent, au fost publicate de presa italiană declarațiile lui Piero Bergero în fața autorităților judiciare. Italianul, care și el era la rândul său păstor, a mărturisit la Ivrea, în fața procurorului adjunct Giuseppe Drammis și alături de avocatul său, Celere Spaziante: „Eu l-am omorât pe Calinciuc și tot eu i-am dat lovitura mortală lui Olaru.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Piero Bergero este închis în penitenciarul din Ivrea, departe de cei doi frați ai săi, Romano și Daniele, care sunt deținuți unul la Vallette și celălalt la Biella. „În seara aceea” – a declarat Piero Bergero magistratului – „după ce am ajuns la rulotă, s-a petrecut totul la întâmplare și cu repeziciune. Daniele și cu mine am avut grijă de Calinciuc, pentru că a fost primul care a ieșit din rulotă și a venit în direcția noastră. Alex și celălalt frate al meu, Romano, s-au ocupat de Olaru. Eu l-am omorât întâi pe Calinciuc, cu mai multe lovituri la cap.”

Olaru încă mai respira…

Apoi, Bergero, a avut grijă să-l termine și pe celălalt român, pe Olaru, care încă mai respira și care supraviețuise loviturilor primite de la ceilalți bărbați italieni. „M-am trezit deodată cu el în spatele meu, m-am întors și l-am lovit până l-am omorât, aproape că nici nu mi-am dat seama de ceea ce făceam, l-am lovit până când mi s-a părut că nu mai respira…”. Ideea inițială, așa cum toți cei patru suspecți i-au explicat magistratului, nu era de a ucide cei doi păstori români. Italienii au ajuns la rulota acestora înarmați cu bastoane și cu lopeți, nu aveau arme de foc (cu excepția unei arme pe care o avea Bianciotto, dar nu a fost folosită) cu intenția de a-i bate, nu și de a-i ucide. „Trebuia să fie doar o lecție, în schimb…” O lecție pentru agresiunea care avusese loc cu trei zile înainte, pe 21 octombrie, împotriva lui Attilio Bergero, 22 de ani, al patrulea frate al ucigașilor. Flavio și Andrea Pognant, angajatorii victimelor și fratele lui Calinciuc, Georgel, sunt cercetați pentru atac în cazul respectiv.

Totul a durat puțin mai mult de o oră

Plecarea cu mașina la ora 2:00 dimineața, de la Foglizzo a celor patru asasini italieni, sosirea la Castelrosso, zona unde se găseau cei doi ciobani români. „Câinii au venit repede când ne-au auzit, dar nu ne-au atacat, știam că de obicei nu atacau omul, ceea ce ne preocupa era că vor lătra și ne vor ruina efectul surpriză.”, spune Piero Bergero. „Am dat  foc rulotei, a fost ideea lui Bianciotto”, mărturisește Bergero, apoi povestește cum cei doi tineri români au ieșit și cum au fost uciși fără milă de italieni.

Sunt alți 10 suspecți cercetați în acest caz și pentru care procuratura a solicitat rechizitoriul. Audierea în fața judecătorului nu a fost încă programată, informează La Stampa.