Europarlamentare 2019: Declarația pentru cetățenii români din străinătate înscriși pe listele electorale ale unui alt stat UE

În data de 26 mai 2019 se vor desfășura alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și referendumul național convocat de Președintele României. Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin – domiciliați, rezidenți sau turiști, pot vota la orice secție de votare deschisă în ziua alegerilor de statul român. Lista secțiilor de votare din străinătate o puteți consulta AICI.

Cetățenii români care s-au înscris pe listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt înscriși.

Declarația poate fi pusă la dispoziție de către președintele Biroului Electoral la secția de votare, când cetățeanul se prezintă la vot, dar poate fi descărcată și de pe site-urilor MAE și Biroului Electoral Central.

Dacă sunteți înscris pe listele electorale ale unui alt stat membru UE, puteți descărca declarația AICI și o puteți completa înainte de a vă prezenta la urnele de vot.

Formularul este valabil doar pentru alegătorii care votează pentru Parlamentul European, nu și pentru cei care doresc să își exercite dreptul de vot la referendumul național.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Votarea începe la ora 7.00, ora locală, și se încheie la ora 21.00, ora locală.

Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate
sau aflați ocazional în străinătate), pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil.

Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât și la referendumul național, sunt: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie!

Totul despre alegerile europarlamentare de la 26 mai 2019, AICI, pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.