Eutanasia, dreptul de a alege între viață și moarte. Un DJ italian celebru a ales să moară eutanasiat

Fabiano Antoniani, cunoscut drept DJ Fabo, a decis să-și încheie socotelile cu viața la doar 40 de ani, după ce a rămas paralizat în urma unui accident rutier, ce a avut loc în urmă cu trei ani.

Fabiano Antoniani a luptat ani de zile cu autorităţile din Italia, care au refuzat să-i ofere dreptul la sinucidere asistată.

Săptămâna trecută, cererea lui a fost aprobată și a murit înconjurat de familia sa și de iubita lui la o clinică din Elveția. Fabiano a apăsat singur butonul care conținea substanța letală, potrivit lui Marco Cappato, un activist care l-a susținut în demersul lui și l-a însoțit la clinică.

DJ-ul a rămas paralizat după un accident de circulație în urmă cu trei ani. El a fost supus la nenumărate intervenții chirurgicale pentru a-i ameliora starea, însă fără succes.

Fabiano a declanșat o campanie națională, cu ajutorul mai multor organizații, prin care a cerut modificarea legilor italiene și aprobarea eutanasiei. Proiectul a fost respins de fiecare dată, pentru că Biserica s-a opus vehement.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel, el a decis să apeleze la clinica din Elveția care i-a acceptat cererea.

Eutanasia este acțiunea prin care se suprimă nedureros viața unui om sau a unui animal, dacă suferința acestuia este greu de suportat și moartea este inevitabilă.

Țări europene unde este permisă eutanasia:

Belgia, Olanda, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Elveția și Luxemburg permit sinuciderea asistată medical.
În Belgia, eutanasia a devenit legală în 2002, iar de curând, Parlamentul belgian a hotărât extinderea acestei acțiuni și în privința minorilor. Franța revoluționară a legalizat eutanasia abia în 2013, odată cu venirea la putere a socialistului Francois Hollande, în timp ce Irlanda a luat această decizie în septembrie 2010. Luxemburgul a decis curmarea suferinței bolnavilor în stare terminală în 2008, iar Olanda în același an ca Belgia.
În schimb, în Germania, pacienții au dreptul de a refuza orice tratament care ar putea să le salveze viața. Mai mult, sinuciderea asistată este semi-legală în Germania, iar un doctor care are un ordin scris poate prescrie medicamente care să scurteze viața unui pacient.
În România, eutanasia este incriminată de Noul Cod Penal, cei care hotărăsc pentru viața altora riscă până la 5 ani de închisoare.
Distribuie acest articol