Facebook a închis două pagini italiene care propagau ura, rasismul și xenofobia

Reţeaua socială Facebook a închis paginile a două grupuscule de extremă dreapta neofasciste italiene, CasaPound şi Forza Nuova, precum şi cele ale liderilor lor, acuzaţi de propagarea urii, informează marţi AFP citată de Agerpres.

Un grupuscul reprezintă o formațiune politică mică, de inspirație anarhică.

- Continuarea după publicitate -

„Oamenii şi organizaţiile care propagă ura sau îi atacă pe alţii pe motivul a ceea ce sunt ei nu-şi au locul pe Facebook şi Instagram”, a anunţat reţeaua socială americană într-un comunicat. „Conturile pe care noi le-am închis încălcau această politică a Facebook, care interzice folosirea reţelei sociale celor angajaţi în campanii ale urii”, potrivit aceleiași surse.

Facebook nu a precizat care erau paginile închise, însă persoanele vizate au reacţionat. Liderii celor două formaţiuni, Simone Di Stefano, liderul CasaPound și Roberto Fiore, liderul Forza Nuova, au protestat împotriva acestei măsuri.

CasaPound şi Forza Nuova sunt două grupuscule neofasciste care organizează adesea manifestaţii, uneori violente, împotriva migranţilor sau refugiaţilor în Italia, provocând confruntări cu forţele de ordine.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pagina principală a site-ului Forza Nuova are drept slogan „Italia pentru italieni” şi cere în special „interdicţia de intrare” pe teritoriul naţional a „tuturor non-europenilor” care n-ar avea un motiv viabil să vină în Italia sau o viză în regulă.

Numeroşi responsabili ai stângii italiene şi-au exprimat satisfacţia pe Facebook în legătură cu această decizie a reţelei de socializare de a închide acele pagini.

Luni, şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, le-a cerut cetăţenilor şi clasei politice să adopte un ton mai moderat şi „mai multă sobrietate în mod concret pe reţelele sociale”, în discursul său în faţa parlamentarilor italieni.