Făina de greieri a fost aprobată de Comisia Europeană pentru comercializare în UE

Comisia Europeană a aprobat comercializarea făinii de greieri în țările UE, ca aliment nou, sub formă de pulbere parțial degresată, informează publicația italiană Il Sole 24 Ore.

După larve și lăcuste, autorizate deja de comisie în trecut, vom putea mânca acum și greieri. Acheta domesticus, care este un greier inofensiv de casă, este pe cale să sosească pe mesele europenilor în curând.

La data de 8 iulie 2020, Comisia UE a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să efectueze o evaluare în acest sens, iar la 23 martie 2022, EFSA a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberii parțial degresate de Acheta domesticus întreg, care a devenit astfel un nou aliment.

Imagine de la o fermă de greieri din Olanda. Foto: AP / AP / Profimedia

Dispoziţia a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, iar pentru o perioadă de cinci ani, începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament – 24 ianuarie 2023 -doar societatea Cricket One Co. Ltd este autorizată să introducă pe piața UE noul aliment, cu excepția cazului în care un solicitant obține ulterior o autorizație pentru același produs.

Comisia UE a aprobat utilizarea făinii de greieri în diverse alimente, printre care: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol