Familia unui român mort în Italia va primi 600.000 de euro despăgubire din partea spitalului unde a fost internat

Despăgubiri mari în Italia pentru familia unui român care ar fi avut şanse mari de a rămâne în viaţă dacă i s-ar fi făcut la timp o biopsie pulmonară şi i s-ar fi descoperit un nodul canceros. Rudele românului vor primi daune în valoare de 650.000 de euro, informează Adevărul.

Conaționalul nostru, cu inițialele I.I.M., s-a prezentat pe data de 19 februarie 2010 la Spitalul din Castiglione del Lago (Umbria) şi a fost transferat ulterior la Spitalul Renato Silvestrini (Santa Maria della Misericordia) din Perugia, în regim de urgenţă.

În luna mai 2010, bărbatul a fost supus unei tomografii PET – CT total body, dar nu si la examenul indicat în scrisoarea de externare – efectuarea unei biopsii a nodulului găsit la lobul plămânului drept, examen care ar fi făcut posibilă identificarea în timp util a unui nodul canceros.

Rudele bărbatului au susţinut că lipsa unei biopsii pulmonare a dus la o reducere considerabilă a şanselor de vindecare a bărbatului.

Mai mult decât atât, diagnosticul pus greşit a schimbat radical prognosticul neoplasmului din favorabil (o intervenţie chirurgicală de lobectomie pulmonară superioară pentru a realiza recuperarea clinică completă) până la nefavorabil (în care neoplasmul s-a dezvoltat ulterior) şi s-a constatat că managementul clinic diferit ar fi putut evita rezultatul letal al bolii. Bărbatul a decedat în anul 2014.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În motivarea sentinței, judecătorul a menționat:

„Judecătorul a considerat munca personalului medical al Spitalului Silvestrini insuficientă. În perioada februarie – mai 2010 au omis, în faţa necesităţii binecunoscute de diagnosticare precoce a bolilor oncologice, în prezenţa unui nodul pulmonar „suspect” şi cu indicaţia expresă a medicului radiolog, să se procedeze biopsia formaţiunii găsite, rezultând o întârziere de aproximativ 3 ani în diagnosticul de neoplasm, cu agravarea consecinţelor bolii şi reducerea drastică a posibilităţilor de vindecare şi de supravieţuire.”

Drept urmare, soţia şi copiii românului decedat vor primi din partea spitalului din Perugia 597.780 de euro, la care se adaugă dobânzile aferente, pentru o sumă totală de aproximativ 650.000 de euro.

@rotalianul