Familie de români din Italia, ocupă abuziv casa paznicului din cadrul unei vile istorice: „Nu plecăm de aici!”

Doi soți români au spart lacătele și au ocupat abuziv casa paznicului din cadrul unei vile situate într-un parc istoric din inima Romei, informează Corriere della Sera.

Clădirea a fost ocupată de mai mult de nouă luni și ocupanții ilegali nu doar că nu au intenția de a pleca, dar sfidează forțele de ordine. Aceasta este situația paradoxală care continuă de aproape un an la Casa del Vignaiolo, o clădire situată în parcul istoric Villa Sciarra, care adăpostea familia vechiului custode și care a fost închisă de când a murit ultima nepoată a acestuia.

Elena Daniela și soțul ei, ambii de naționalitate română, au spart lacătele și au intrat în „casa custodelui”. Ei au declarat: „Toată lumea știe că suntem aici și nimeni nu ne-a spus nimic. Nu ne-au dat niciodată afară.”

64594d51d0584 (1)
Casa paznicului din cadrul ansamblului Villa Sciara

În interior, casa nu are electricitate și cei doi români folosesc lumânări pentru a avea lumină atunci când este necesar.

„Eu trăiesc aici de nouă luni, în timp ce soțul meu era deja aici când m-am mutat. Și înainte, la etajul de deasupra, mai erau și trei doamne ruse”, a spus Elena Daniela.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
villa-sciarra-fontana-dei-fauni
Imagine din parcul Villa Sciara

Înainte de a ajunge în clădirea din Villa Sciarra, femeia locuia în apropiere de Piazza Garibaldi, lucrând ca un centru de masaj cu program part-time, în timp ce soțul ei lucrează ca zidar. „Căutăm un apartament de închiriat, dar nu este ușor să găsim ceva pe care ni-l putem permite. Între timp, vom rămâne aici”.

Evident, gratuit. O situație greu de suportat de rezidenții zonei, inclusiv membrii Asociației Amici di Villa Sciarra, un grup de voluntari care încearcă de ani de zile să lupte împotriva degradării care afectează cele șapte hectare de parc istoric între Gianicolo și Trastevere.

Villa Sciara din Roma
Villa Sciara din Roma

După cum a declarat președinta Annalaura Bussa, „mai mulți cetățeni au depus deja plângeri pentru a semnala starea gravă de neglijență a zonei verzi și ocuparea clădirii”, care dă spre via Calandrelli. Cu toate acestea, asigură cetățenii, până în prezent nu au primit  niciun răspuns de la autorități.

Parcul istoric, victimă a actelor de vandalism

„Cu aproape un an în urmă – spune vicepreședintele Francesco Fiengo – administrația locală a avertizat că partea de jos a Vilei, în ruină de ani de zile, ar fi inclusă în lucrările de finanțare cu Pnrr. De atunci nimeni nu a mai zis nimic”.

Și în ciuda eforturilor de recuperare și reabilitare depuse de-a lungul anilor de Amici di Villa Sciarra, cum ar fi reconstrucția pagodei chinezești pe baza modelului original din 1864, grădina istorică continuă să fie ținta actelor de vandalism și a lipsei de întreținere.