Italia: mamă româncă cere de la spital trupul copilului decedat, dar primește un picior amputat

O poveste la limita incredibilului, greu de crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, dar totuși o familie de români din Monterchi (Umbria) a trecut prin adevărate clipe de coșmar, ne asigură cotidianul La Nazione. După ce la naștere li s-a născut un copil mort și au cerut corpul acestuia acasă, pentru a-l înmormânta, de la spital au primit piciorul amputat al unei persoane decedate în loc de trupul neînsuflețit al bebelușului lor.

Schimbul macabru a avut loc în provincia Perugia, la spitalul Alto Tevere din Città di Castello. S-a întâmplat ceva timp în urmă, iar acum USL 1 Umbria încearcă să închidă cazul cu simple scuze cerute părinților: „Ne pare rău pentru eroarea făcută”. Simple scuze, fără alte repercusiuni, după ce intenționau să trimită unei mame un picior amputat în loc de trupul neînsuflețit al copilașului ei, iar în sicriul bărbatului căruia îi fusese amputat piciorul înainte de a deceda, a fost pus corpul bebelușului și îngropat odată cu el.

Prin urmare, la mamă, o româncă în vârstă de 40 de ani pe nume Elena, ar fi trebuit să ajungă piciorul unui bărbat necunoscut care a decedat, iar în sicriul bărbatului a fost pus, în loc de picior, corpul bebelușului născut mort.

Multe detalii despre această poveste rămân încă de clarificat, scriu italienii de la sursa citată. Totul a început în februarie 2018, când doi părinți de origine română, dar care locuiesc de mulți ani la Monterchi, au primit permisiunea de a-și îngropa copilul născut mort la sfârșitul anului 2016. Lucrătorii de la camera mortuară au deschis frigiderul în care cadavrul fusese ținut teoretic timp de aproape un an și jumătate, dar au găsit un picior amputat. Piciorul respectiv aparținea unui bărbat cu inițialele F.S. căruia îi fusese amputat și care nu a supraviețuit. Mama româncă ar fi trebuit să primească piciorul în locul fiului său mort.

În urma verificărilor care au urmat, s-a stabilit că bebelușul a fost îngropat în sicriul bărbatului al cărui picior rămăsese în frigiderul spitalului din Città di Castello. Doi medici anatomopatologi s-au ocupat de identificarea cadavrului în stare avansată de putrefacție al copilului, în urma investigațiilor au confirmat că este unul și același cu fiul născut mort al părinților români.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Instituția sanitară regională USL 1 Umbria, dă vina pentru „eroarea” din acest caz pe directorul agenției de servicii funebre care s-a ocupat de înmormântarea bărbatului cu piciorul amputat. Mama copilului s-a adresat însă unui avocat, pentru a înțelege ce s-a întâmplat, a cui este vina și cine trebuie să își asume responsabilitatea pentru cele întâmplate.

O durere a familiei de români care se adaugă celei care a avut loc în seara zilei de 17 noiembrie 2016, când fiul lor, Luca G., s-a născut mort. Micuțul corp a fost reținut la spitalul din Città di Castello pentru verificarea diagnosticului. După examenul de necropsie, fătul nu a fost returnat familiei. Abia pe 17 februarie 2018, casa funerară a avut acces la camerele frigorifice ale spitalului, dar când a deschis frigiderul în locul unde ar fi trebuit să se afle trupul micuțul Luca era un picior amputat.

Familia primește o scrisoare în care i se explică acest lucru ireal, cadavrul copilului nu a fost găsit, în locul lui era piciorul unui bărbat care a decedat pe 8 februarie 2018 și care a fost înmormântat pe 10 februarie.

Două zile mai târziu, le sosește părinților o altă scrisoare în care sunt înștiințați că trupul fiului lor, dintr-o simplă eroare a unui operator al agenției funebre a fost pus în sicriul bărbatului, în locul piciorului care lipsea. Deci, cadavrul micului Luca a fost îngropat timp de câteva zile împreună cu cel al unei alte persoane.

Printre victimele acestei întâmplări macabre se află și rudele bărbatului cu piciorul amputat, care au trebuit să suporte furia de a vedea că rămășițele celui drag lor au fost amestecate cu ale altcuiva.

Familia de români s-a adresat avocatului Tiberio Baroni care îi va ajuta să facă lumină și să înțeleagă cum a fost posibil schimbul sinistru care a creat tristețe pentru două familii întregi. A fost doar greșeala unui lucrător de la pompe funebre sau altceva nu a funcționat cum trebuie?