Familie de români în Italia: „S-au scumpit toate și aici, dar ne descurcăm, nu ducem grija zilei de mâine”

Costul vieții a crescut în toată Europa în perioada ultimelor luni, dar mulți români din diaspora spun că oricât de greu ar fi, tot mai bine se descurcă în țările de adopție decât dacă s-ar întoarce în România. Poate pentru că în străinătate salariile sunt mult mai mari, dar și pentru că statele respective au o politică socială care îi protejează și îi ajută foarte mult pe cei care sunt în dificultate economică.

Ion și Isaura Hotca locuiesc în Italia din 2007 și au împreună trei copii. Singurul care aduce un ban în casă este Ion, care lucrează lângă Milano la o fabrică de montat mobilă și câștigă 2.000 de euro lunar. Isaura, momentan se ocupă de casă și de copii pentru care primește de la stat câte 200 de euro de fiecare. Cu acești bani, familia de români reușește să trăiască și să-și permită tot ceea ce au nevoie.

„E greu pentru toată lumea, dar aici îți permiți să trăiești zi de zi. Nu duci lipsă pentru ziua de mâine. Nu pot să zic că mă îmbrac de la Giorgio Armani, dar ne permitem cam tot, cu 3 copii, să știți că foarte bine, nu ne lipsește mâncare, nu ne lipsește nimic, cred că în România, foarte greu ar fi”, a declarat Ion Hotca, pentru Observator News.

Locuința practic și-au făcut-o cu mâinile lor, au transformat o fostă baracă din spatele firmei unde lucrează Ion într-un spațiu de locuit și de atunci trăiesc în liniște.

Cum își împart cei doi soți banii astfel încât să le ajungă pentru întreaga lună? Ei au mărturisit că au următoarele cheltuieli: 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Energie electrică – 50 de euro/2 luni;
  • Gaz – 100 de euro/lună;
  • Rate – 200 euro/lună;
  • Cumpărături – 200 euro/săptămână.

Prețurile au crescut foarte mult și în Peninsulă, iar Ion este de părere că „oricum e diferență foarte mare de prețuri și de cumpărăturile pe care le facem aici și ce făceam în România. Tot timpul acolo dădeam cu 50 de euro în plus.”

Pentru că au trei copii și mama nu-și permite acum să lucreze, Primăria le acordă un ajutor bănesc la plata chiriei de 1.000 de euro pe an. În plus, în fiecare vară li se returnează bani din cheltuielile pentru școală.

Se vor mai întoarce copiii lor vreodată în România? Alessia-Gabriela, Fabio-Ioan și Mattia sunt născuți în Italia și au nume italiene pentru că părinții lor cred că nu se vor stabili niciodată definitiv în România. „Eu, viitorul aș vrea să li-l fac aici (în Italia – n.r.) deocamdată”, a declarat tatăl celor trei copilași.