Familie din România: „Am luat în calcul să emigrăm în Italia, oare merită să facem acest pas?”

Decizia de a te muta într-o altă țară depinde de foarte mulți factori, de circumstanțe și preferințe personale, de aceea necesită o gândire temeinică și obiectivă. Recent, pe un grup de români care trăiesc în Italia, o mămică din România, căsătorită și care are doi copii, a întrebat dacă s-ar merita să emigreze în Italia cu întreaga familie pentru a ridica nivelul de bunăstare și a oferi copiilor o viață mai bună:

„Vă rog, ajutați-mă cu sfaturi din propriile voastre experiențe privind viața în Italia. Suntem o familie cu 2 copii (13 și respectiv 3 ani) care locuim decent în România. Avem serviciu ambii părinți. Traiul este unul modest, adică după plata ratelor, facturilor, etc. rămânem cu bani necesari supraviețuirii de zi cu zi.

Îmi doresc pentru copiii mei ceva mai mult, adică să pot să îi duc într-un concediu, uneori să ieșim în oraș, să mergem la o piscina… să trăim viața. Ideea care este: la insistențele unor cunoștințe, deja stabilite în Italia, în zona Romei, care ne spun că ne-am descurca mai bine, am luat în calcul să emigrăm și noi.

Vreau o părere sinceră, ce ați face în locul nostru? Cum sunt oamenii, școlile, chiriile, dacă aș putea lucra și eu cu doi copii?”

Am decis să răspundem cu unele sfaturi pentru românii care doresc să se mute în Italia în viitorul apropiat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când decideți să vă mutați în această țară este important să luați în considerare o serie de factori, mai ales dacă aveți copii. Iată câteva lucruri importante de care trebuie să țineți cont:

Acte și bani. Asigurați-vă că aveți toate documentele necesare pentru a vă stabili legal în Italia, documente de identitate, certificate de naștere, certificate de căsătorie sau acte de divorț (dacă este cazul).

În plus, dacă rămâneți în Italia mai mult de trei luni de zile vă recomandăm să vă prezentați la primăria de care aparțineți pentru a fi luați în evidență. De asemenea, ar fi indicat să dețineți o sumă de bani rezonabilă, care să vă asigure traiul până găsiți de lucru și veți fi retribuit.

Sistemul de învățământ. Dacă aveți copii, asigurați-vă că vă documentați cu privire la sistemul de învățământ din Italia. Este posibil să fie necesar să înscrieți copiii într-o școală locală și să obțineți o traducere a certificatelor lor de învățământ. De asemenea, trebuie să luați în considerare dacă micuții dumneavoastră vor avea nevoie de cursuri de limba italiană.

Locuința. Asigurați-vă că aveți un loc de cazare asigurat în Italia, fie că este vorba despre o închiriere sau o proprietate cumpărată. Trebuie să vă asigurați că locuința este sigură, confortabilă și se află într-o zonă potrivită pentru familia dumneavoastră.

Sistemul medical. Este important să luați în considerare sistemul medical din Italia și să obțineți asigurare medicală, astfel încât să puteți primi îngrijirea medicală de care aveți nevoie.

Costul vieții. Asigurați-vă că sunteți pregătiți pentru costurile vieții din Italia. De exemplu, costurile pentru alimente, chirie, transport și facturile de utilități pot fi mai mari decât cele la care sunteți obișnuiți în România.

Limba italiană. Întrucât limba italiană este limba principală a țării, este important să luați în considerare să învățați limba. În plus, copiii dumneavoastră vor avea nevoie să învețe limba italiană pentru a se integra în sistemul de învățământ și în comunitatea locală.

În general, este important să luați în considerare toate aspectele legate de mutarea într-o altă țară și să luați măsurile necesare pentru a vă asigura că vă puteți stabili cu succes și confortabil în Italia.