Fănică, românul mort de frig pe o bancă în Italia va fi dus în țară de frații săi

Trupul neînsuflețit al bărbatului român mort de frig la vârsta de 48 de ani la Tortona, în Italia, va pleca spre casă. Frații lui Ștefan Barani, Fănică, așa cum îl știau toți cunoscuții, s-au sfătuit t și au luat împreună decizia de repatriere a fratelui lor.

Fănică și-a pierdut viața răpus de frigul nopții, întins pe o bancă din gara localității Tortona, provincia Alessandria, Piemonte. Frații săi au hotărât să îl înmormânteze în România, iar decizia a fost comunicată serviciilor sociale italiene de sora bărbatului, care a mers la primărie pentru și a luat lucrurile personale pe care le avea Fănică asupra sa în momentul când a fost găsit decedat. Ziarul La Stampa scrie că repatrierea corpului va avea loc probabil la acest sfârșit de săptămână, după ce vor fi eliberate documentele necesare transportului.

Fănică era cel mai mare dintre frați, celelalți doi locuiesc unul în România și celălalt în Irlanda, în timp ce sora sa este căsătorită cu un italian și locuiește la Borgo Priolo, în Oltrepò Pavese, împreună cu soțul și fiul ei.

Banca unde a fost găsit fără viață Ștefan Barani. Foto: La Stampa

Don Ivo Piccinini, preotul paroh din San Michele, o mică localitate din imediata vecinătate a orașului Alessandria, avea intenția să îl înmormânteze pe cheltuiala lui pe Fănică în localitatea respectivă, unde conaționalul nostru fusese cândva oaspetele parohiei și toată lumea îl cunoștea.

„Am crezut că nu are rude – a spus preotul – a fost o surpriză să aflăm că avea o soră care locuiește la câțiva kilometri de Voghera, locul unde se ducea deseori Ștefan. L-ar fi putut ajuta, cel puțin să-l primească în casă când era frig. Ștefan nouă ne-a spus că era catolic, participa la Liturghie și lua întotdeauna împărtășanie. Nu ne-a spus niciodată că ar fi ortodox. Cu toate acestea, dacă membrii familiei sale au decis să îl ducă în România și să îl înmormânteze după ritul ortodox, respectăm alegerea lor.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preotul italian a specificat în încheiere că la slujba de duminica viitoare va dedica un moment de reculegere și câteva cuvinte în memoria românului lui Ștefan Barani.