FARMP Italia: Eveniment de excepție la Torino cu ocazia Zilei Naționale a României

Miercuri, 1 decembrie, în inima monumentului simbol al orașului Torino, „Sala Templului”, din incinta edificiului numit „Mole Antonelliana”, a avut loc evenimentul „Cuvântul care unește”, organizat de FARMP, Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont.

În prezența cetățenilor, a reprezentanților Primăriei Orașului Torino și a altor câteva orașe din zona metropolitană și din Piemont, precum și a membrilor și președinților celor opt asociații care alcătuiesc Federația, Ziua Națională a României a fost celebrată cu ajutorul cuvintelor și a versurilor marilor personalități ale literaturii române, unindu-l „în mod ideal” pe poetul și omul de litere român Mihai Eminescu cu Poetul Suprem italian Dante Alighieri, considerați „părinții unificatori ai limbilor naționale.”

Acesta a fost leitmotivul evenimentului conceput de Natalia Popescu și coordonat de președintele FARMP, Massimiliano Ziella, care, sprijiniți de o echipă extraordinară, au reușit să organizeze acest eveniment în timp record.

„Scopul acestui eveniment nu este doar de a sărbători Ziua Națională a României, ci și, mai ales, de a ne deschide orașului nostru de adopție, de a prezenta povestea culturii românești și de a o face cunoscută tuturor locuitorilor, inclusiv multor alte comunități etnice pe care le-am invitat să fie astăzi aici pentru a împărtăși împreună acest moment festiv”, a declarat președintele FARMP, Massimiliano Ziella.

FAPMP Italia: Eveniment de excepție la Torino cu ocazia Zilei Naționale a României. Foto: Mihai Bursuc

Întâlnirea a fost îmbogățită de intervențiile domnilor profesori Harieta Topoliceanu și Roberto Merlo de la Departamentul de Limbi și Literaturi Străine și Culturi Moderne din cadrul Universității din Torino, care au patronat evenimentul, alături de Primăria Orașului Torino și de Consulatul General al României la Torino, care au susținut și au contribuit la realizarea evenimentului găzduit de Muzeul Național de Cinematografie sub egida proiectului „Culture alla Mole”, încheiat între Muzeul Național de Cinematografie și Primăria Orașului Torino la jumătatea anului 2021.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei doi profesori au evidențiat puternicele relații științifice și literare dintre Italia și România, subliniind cum legăturile datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și sunt strâns legate de numele și de activitatea diplomatică și culturală a lui VASILE ALECSANDRI (1821-1890), poet, scriitor și diplomat român (la acea vreme Ministru de Externe în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza), activitate care a dus la înființarea primei catedre de limbă și literatura română la Universitatea din Torino.

Seara a continuat cu tineri studenți din cadrul cursului de limba română din cadrul Universității, care s-au avântat în dificila artă a lecturării Divinei Comedii și a Luceafărului (Espero) în ambele limbi, italiană și română.

Tinerii artiști din cadrul comunității românești au alternat recitările și intervențiile Universității cu fragmente muzicale la vioară și cântece românești. Au fost cu toții foarte tineri, începând cu Nicolas Florica, în vârstă de 12 ani (recitator și cântăreț), Samuel Edoardo Bejan, un tânăr violonist și student la Conservator de numai 15 ani, și terminând cu frumoasa voce a Martei Agape, în vârstă de 17 ani. Copiii au fost însoțiți de Valentina Spînu care, alături de părintele Cristian Vasilescu, l-au omagiat pe Mihai Eminescu interpretând celebrul cântec „Eminescu” pe versurile scrise de marele poet Grigore Vieru. Părintele Vasilescu a adus apoi un omagiu operei italiene, interpretând celebrul „Il lacerato Spirito” de Giuseppe Verdi, înainte de emoționantul final în care cei patru și-au unit glasurile într-o interpretare de excepție a cântecului „Cât trăim pe-acest pământ” pe versurile lui Nicolae Dabija.

FAPMP Italia: Eveniment de excepție la Torino cu ocazia Zilei Naționale a României. Foto: Mihai Bursuc

Evenimentul s-a bucurat de prezența oficialităților, începând cu Excelența Sa, Doamna Ioana Gheorghiaș, Consul General al României la Torino, care a transmis un mesaj cetățenilor italieni și români:

„Doresc să reamintesc că în urmă cu 103 ani, trăiau în Italia cetățeni români care, au publicat diferite articole pentru a face cunoscut idealul lor de unitate națională. La Roma a luat naștere o organizație, iar în alte orașe precum Napoli, Milano și Torino au apărut asociații și comitete pro-românești, care declarau public dorința lor de libertate și unitate națională. În cadrul acestor asociații activau personalități ale culturii, științei, atât italiene, cât și românești. Astăzi, în monumentul simbol al orașului nostru, tinerii italieni și români își dau mâna din nou în realizarea unor proiecte comune care au devenit «tradiție». Acesta este un semnal puternic de unitate și fraternitate care trebuie subliniat și încurajat.
Dragi români și prieteni ai României, mă bucur să ne vedem din nou aici, în monumentul simbol al orașului Torino. Adresez felicitările mele Federației Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont pentru eforturile depuse în organizarea acestui eveniment: ați reușit să puneți laolaltă un grup de oameni animați de dorința de a aduce o bucățică de România în inimile românilor care trăiesc aici, dar și tuturor cetățenilor din țările și orașele care îi găzduiesc, de la tinerii studenți până la profesorii lor. Faceți lucruri cu adevărat importante și nu ne limităm doar la ziua de 1 Decembrie, care rămâne cea mai importantă sărbătoare a națiunii noastre, ci continuăm să ducem la îndeplinire toate proiectele pe care le-am început de ceva vreme pentru a ne menține și promova identitatea națională. Felicitări pentru că, în adevăratul sens al cuvântului, ați reușit să «uniți» tineri și adulți, studenți și profesori, instituții și cetățeni. La multi ani, România, la mulți ani, români.”

FAPMP Italia: Eveniment de excepție la Torino cu ocazia Zilei Naționale a României. Foto: Mihai Bursuc

„Un cuvânt care unește pentru un Torino al pluralității”. Prin aceste cuvinte, Giovanna Pentenero – Consilier din cadrul Primăriei Orașului Torino – a sintetizat valoarea și semnificația acestui eveniment, precizând: „Pentru noi, este o adevărată bogăție, așa cum este și prezența dumneavoastră în viața noastră de zi cu zi, în viața noastră socială și economică, dar și în viața noastră culturală, pentru că a avea o catedră în cadrul Universității noastre pentru predarea limbii și literaturii române este un mod de a sublinia importanța și valoarea acestei bogății.”

De asemenea, și cuvintele Directorului Muzeului Național de Cinematografie, Domenico De Gaetano, sunt emblematice:

„Este din nou o plăcere și o onoare să vă găzduim aici, la Mole, simbol al orașului Torino, unde se află Muzeul Național de Cinematografie. Ideea de a deschide porțile acestei clădiri nu numai celor care s-au născut în acest oraș, ci și celor care vin în acest oraș a luat naștere pentru că ne dorim ca ei să se simtă acasă în acest monument magnific și vizionar proiectat de Antonelli la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acesta este sensul pe care am vrut să îl dăm proiectului „Culture alla Mole”, adică să aducem toate culturile în Mole Antonelliana fără bariere sau granițe.”

Distribuie acest articol