O femeie din Italia a ales să doarmă pe străzi numai să scape de bătăile primite de la soț

O femeie de naționalitate străină, măritată cu un italian, a ajuns să doarmă pe străzi, sătulă fiind de violențele la care era supusă de soțul ei. Din fericire, fondatoarea unui ONG din Ancona, provincia cu același nume din regiunea Marche, a întâlnit-o și încearcă acum să o ajute să-și refacă viața.

Trista poveste a acestei femei, care se numește Liuba, începe în urmă cu 30 de ani, când a fost adusă pe lume în Belarus. Părinții ei au abandonat-o însă, iar ea ajuns inițial la un orfelinat, apoi a fost adoptată de o familie din orașul italian Bari, regiunea Puglia.

Acolo l-a cunoscut și pe bărbatul care avea să-i devină după un timp soț și cu care își imagina că va trăi o viață fericită, aceștia mutându-se la un moment dat în regiunea Emilia Romagna.

Din păcate, bărbatul s-a dovedit a fi nu numai gelos, interzicându-i chiar și să iasă singură din casă de multe ori, dar și foarte violent.

„Eu iubesc libertatea, dar el îmi interzicea chiar și să ies și să am prieteni”, a declarat Liuba, citată de ziarul Il Resto del Carlino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu mă lăsa să lucrez și era foarte gelos. Am profitat de o ieșire pentru a merge la magazin și am fugit. Nu vreau să mă întorc la el”, a adăugat femeia, precizând că asta se întâmpla pe la începutul acestei luni (august 2022).

În încercarea de a fugi cât mai departe de soțul violent, Liuba a ajuns în regiunea Marche, la Ancona, unde a fost găsită rătăcind pe străzi, în toiul nopții, mai exact pe viale della Vittoria.

Cea care a găsit-o este Patrizia Guerra, co-ordonatoare filialei City Angels din Ancona, o asociație independentă de voluntari, fondată în 1994 la Milano, care ajută oamenii străzii și nu numai.

„Am ieșit să fac o plimbare la Passetto, după cină, cu o altă voluntară, nu eram nici măcar în uniformă, fiindcă reluăm activitatea în luna septembrie. Acea femeie mi-a atras atenția imediat însă”, a spus Patrizia.

„Inițial, ședea în dreptul pieței Diaz și i-am spus voluntarei mele că s-ar putea să aibă nevoie de ajutor, dar ea nu era la fel de convinsă ca mine, așa că am continuat plimbarea. La întoarcere însă, am vrut să mă apropii pentru sta de vorbă cu ea, fiindcă se făcea târziu și era singură acolo. Aveam dreptate. Ne-a spus că dormea pe strada aia de două săptămâni”, a mai povestit voluntara italiană.

Patrizia a precizat, de asemenea, că nici familia adoptivă de la Bari nu mai vrea să o primească în casă pe femeia de 30 de ani, de aceea nici nu a îndrăznit să se întoarcă acolo.

În timp ce Liuba le spunea celor două voluntare povestea vieții sale, un antreprenor local, Marco Puca, s-a apropiat și el pentru a vedea dacă poate ajuta cu ceva, ulterior tot mai multe persoane oferindu-se să o ajute pe femeie de origine belarusă.

Patrizia Guerra a contactat apoi și forțele de ordine, care au dus-o pe Liuba la secție pentru a-i verifica povestea, apoi au ajutat-o să găsească un loc unde să doarmă, într-o structură pentru persoanele fără adăpost.

Între timp, voluntarii de la City Angels i-au promis Liubei că-i vor căuta un loc de muncă pe post de badantă pentru a se putea întreține și să nu mai doarmă pe străzi.