Femeie moartă de cancer la plămâni, după 26 de vizite la medic în care i s-a spus: „Mergeți acasă, e doar o durere de spate”

O femeie în vârstă de 56 de ani din Ponteareas, provincia spaniolă Pontevedra, a murit în urma unui cancer pulmonar nedepistat, în ciuda celor 26 de vizite la medici pentru durerile de spate pe care le avea. Medicii i-au spus că suferă de lombalgie (lumbago), o durere care apare și se localizează în regiunea lombară (partea de jos a spinării).

Femeia s-a adresat serviciului sanitar național, plângându-se de dureri de spate în ultimele 3 luni.

Totuși, medicii i-au diagnosticat doar probleme lombalgie, iar ea se întorcea acasă cu medicamente pentru ameliorarea durerii, relatează Il Messaggero.

photo_2023-04-21_15-39-44
Femeie moartă de cancer la plămâni, după 26 de vizite la medic în care i s-a spus că suferă de dureri de spate

Acum, Curtea Superioară de Justiție din Galicia a condamnat „Servizo Galego de Saúde” (Sergas) pentru decesul femeii. Drept urmare, acesta trebuie să plătească familiei defunctei 20.000 de euro, dintre care 10.000 euro vor fi acordați văduvului și câte 5.000 euro pentru fiecare dintre copiii cuplului, plus dobânzile aferente ultimilor șapte ani.

Problemele de sănătate ale femeii au început în iulie 2015, când s-a prezentat la centrul sanitar din Ponteareas cu dureri de spate. I s-a diagnosticat lombalgia și i-au fost prescrise analgezice și antiinflamatoare. Cu toate acestea, durerea nu a scăzut, iar femeia a revenit în repetate rânduri la centrele sanitare, inclusiv la Spitalul din Vigo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La spital, i s-a efectuat o radiografie a toracelui pentru a verifica starea coloanei vertebrale, însă nu au fost găsite leziuni grave. Nu i-au fost efectuate alte investigații. Durerea persista, iar femeia s-a consultat cu un traumatolog, care i-a diagnosticat o discopatie și i-a prescris alte medicamente.

În total, femeia a vizitat unitatea de primiri urgențe de 26 de ori, însă niciuna dintre vizite nu a dus la depistarea adevăratei afecțiuni: cancer pulmonar cu metastaze la mai multe organe. Femeia a decedat în septembrie 2015, la domiciliu.

Nu este clar dacă lombalgia a fost o consecință a tumorii. Cu toate acestea, expertul familiei a susținut în instanță că ar putea exista o corelație între cele două afecțiuni. Trebuie menționat și faptul că femeia fuma de 30 de ani între 10 și 20 de țigări pe zi.

În sentința pronunțată, Înalta Curte din Galicia a stabilit că „Sergas” nu a efectuat testele necesare pentru a diagnostica corect afecțiunea femeii. Expertul serviciului sanitar național nu a contestat acest aspect.

De asemenea, în sentință se menționează că, după radiografie, „investigațiile ar fi trebuit să fie completate cu alte tehnici mai precise, cum ar fi o tomografie computerizată (TAC), pentru a exclude alte patologii”, având în vedere că durerea femeii nu s-a ameliorat.

Cu toate acestea, chiar dacă întreg procesul s-a desfășurat într-un interval de trei luni, tumoarea depistată la autopsie era în stadiul IV, foarte avansată, astfel încât nici măcar identificarea sa într-un stadiu incipient nu ar fi garantat vindecarea femeii.