Femeie română bătută în autobuz de către un bărbat italian pentru vina de a fi „străină”

Palme, șuturi și înjurături pentru o femeie română rezidentă la Savona din partea unui cetățean italian în vârstă de 70 de ani pentru simplu fapt că femeia este o „străină.”

Agresiunea cu caracter rasist, s-a petrecut într-un autobuz de pe teritoriul provinciei Savona, regiunea Liguria, trei luni în urmă. După investigațiile din perioada care a urmat, carabinierii au denunțat în ultimele săptămâni, un italian de 70 de ani pentru provocarea de leziuni corporale.

„Am fost atacată pe autobuzul cu numărul 40 și bătută pentru că sunt străină.”

Cuvintele Florentinei Grigore, în vârstă de 44 de ani, de origine română, dar de cincisprezece ani în Italia și rezidentă la Andora, provincia Savona sunt la fel de grele ca umilința și loviturile pe care le-a primit.

Potrivit declarațiilor femeii românce, în luna mai, un bărbat în vârstă de șaptezeci de ani de naționalitate italiană a insultat-o și a bătut-o fiind necesar ca aceasta să fie transportată imediat la serviciul medical de urgență.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Florentina a povestit carabinierilor tot ce s-a întâmplat în cele mai mici detalii:

Totul s-a petrecut în jurul orelor 05.30 de dimineață, când conaționala noastră a luat autobuzul din Andora pentru a merge la serviciu la Borghetto Santo Spirito într-o unitate de îngrijire a persoanelor în vârstă. „M-am urcat la bordul autobuzului”, povestește Florentina carabinierilor, „și m-am așezat închizând ochii pentru a mă mai odihni încă puțin, pentru câteva minute. Nu am compostat biletul pentru că am abonament, folosesc linia 40 în fiecare zi pentru a merge la serviciu. Un bărbat în jur de șaptezeci de ani s-a apropiat de mine și a început să-mi spună că trebuie să mă dau jos din autobuz pentru că toți străinii sunt niște hoți și nu plătesc biletul. A început să ridice vocea din ce în ce mai tare, să țipe la mine furios și să-mi spună că trebuie să ne întoarcem din țara de unde venim. Îmi tot repeta să mă dau jos din autobuz.”

Situația, în câteva momente, degenerează. Omul, conform versiunii carabinierilor, insista că străinii nu plătesc niciodată biletul. „A spus că dacă nu mă dau jos, urinează pe hainele mele și a început să mă bată”, declară Florentina, care a primit de la bărbatul italian lovituri cu palmele și picioarele peste întregul corp. Plânge, Florentina. Autobuzul oprește. Șoferul realizează ce se întâmplă și încearcă să oprească agresorul care continuă să o lovească pe femeie. Aceasta, ulterior, va fi transportată la camera de urgență a spitalului Albenga.

În spital, Florentina a primit o prognoză de zece zile pentru a se vindeca. Carabinierii au început să investigheze, să-l identifice pe agresor și să-l denunțe la Procuratură pentru provocarea de leziuni corporale. În acest stadiu procurorul va trebui să evalueze și dacă trebuie sau nu să conteste circumstanțele agravante legate de motivele rasiste declarate de femeie.

„Nu m-am simțit niciodată străină aici, povestește cu amărăciune Florentina, „acum totul s-a schimbat. Din motive de lucru, trebuie să folosesc autobuzul 40 pentru a merge de la Andora la Borghetto. Lucrez în schimburi, călătoresc cu autobuzul dimineața în zori dar și seara târziu. Acum sunt îngrozită, mi-e frică și mă simt fără apărare, imediat ce mă urc în autobuz îl sun pe soțul meu să mă aștepte în stație. Și-apoi, există durerea morală. Locuim în Italia de ani de zile și nu am fost niciodată marginalizați.”

Sursa: Il Secolo XIX