Italia: O fetiţă de origine română, unica elevă a unei școli gimnaziale de pe o insulă cu doar câteva sute de locuitori

Alessia Vrâncianu, o fetiță în vârstă de 12 ani, cu părinți de naționalitate română, este unica elevă a școlii gimnaziale de pe insula Capraia, din arhipelagul care aparține regiunii Toscana. Capraia are doar 376 de locuitori. Insula se află la 64 km de Livorno și la 31 km de Corsica.

În școala de pe insulă, Alessia este singura elevă la gimnaziu, relatează Corriere della Sera. În cadrul instituției de învățământ mai activează o grădiniță și o clasă primară. Alessia a rămas singură la gimnaziu de anul trecut, când Jessica, cea mai bună prietenă și unica sa colegă s-a mutat pe „continent”. Nu a fost o despărțire ușoară, dar Alessia a decis să rămână pe insulă împreună cu tatăl ei, Cristian, cu bunicii Giovanni și Constantina, în timp ce mama ei, Nuța, lucrează la Livorno.

„Sunt fericită – a spus Alessia – am o școală întreagă numai pentru mine, profesori deosebiți, prieteni care vin să mă viziteze la fiecare sfârșit de săptămână.” Pe lângă toate acestea, fetița mai are un „profesor” foarte bun: natura deosebită cu tot ceea ce cuprinde ea pe o insulă care în mare parte a fost declarată parc natural și rezervație marină. „Alături de cărți și cursurile de la școală, natura mă învață o grămadă de lucruri frumoase. Citesc o carte, mai fac un exercițiu, apoi mă plimb prin pădure și pe stânci, privesc marea, respir aerul curat și în fiecare zi mai învăț câte ceva.”

Profesorii spun că Alessia are o viziune diferită asupra peisajului față de alți copii. Ea observă detalii aproape invizibile celorlalți: plantele noi care au înflorit, culorile schimbătoare ale anotimpurilor și dacă unele pietre au fost mișcate de vânt sau de ploaie.

La școală Alessia are trei profesori, dintre care doi locuiesc pe insulă. Există computer și internet care îi permit să se conecteze cu școala gimnazială „Teseo Tesei” din Livorno și să participe la anumite lecții. O săptămână pe lună Alessia merge la Livorno pentru a fi prezentă într-o clasă unde se poate bucura de prezența colegilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Rezultatele fetiței sunt excelente: „Suntem foarte mulțumiți chiar dacă la început a fost un pic de teamă printre profesori – a mărturisit Stefania Benedetti, directoarea școlii – dar în schimb Alessia învață cu succes, este liniștită și are note bune la toate materiile”.

Mai ales la istorie, matematică și franceză care sunt se pare materiile preferate ale fetei. Inclusiv Dante: „Poetul Suprem este cu adevărat fantastic, Divina Comedie e o experiență de neuitat”, a spus Alessia zâmbind. Pe lângă învățat are și anumite pasiunii, cum ar fi dansul: „Când va fi posibil mă voi scrie la un curs de dans, dar nu voi uita niciodată de cărți și de profesori.”