Fetiță română de 17 luni salvată de medicii italieni. „A stat închisă în spital de la naștere”

Daria are 17 luni, a venit pe lume în luna noiembrie a anului 2019, dar de la naștere și până astăzi nu a văzut altceva decât pereții camerelor de spital din cauza problemelor de sănătate apărute încă dinainte de a se naște. După ce au căutat cei mai buni doctori peste tot prin țara noastră, părinții micuței au decis că cel mai bun lucru ar fi să apeleze la ajutorul medicilor din Italia și, după o luptă cruntă care a durat aproape un an și jumătate, Daria va putea, în sfârșit, să vadă lumea pentru prima dată în viața sa.

„De multe ori ni s-a spus că fiica noastră nu va supraviețui, dar noi am continuat să sperăm mereu, chiar și în momentele cele mai grele. Când va ieși din spital, vom da o petrecere frumoasă, ca o zi de naștere, pentru că așa și este: fiica noastră s-a născut de două ori”, a povestit tatăl micuței noastre conaționale, Adrian Anghel, în vârstă de 37 de ani, pentru ziarul La Repubblica.

Încă dinainte să se nască, în timpul unei ecografii făcută în cea de-a douăzecea lună de sarcină, medicii au descoperit o malformație provocată de o gaură în diafragmă care a făcut în așa fel încât intestinul să pătrundă în toracele fătului și să împiedice dezvoltarea normală a plămânilor. Medicii numesc acest fenomen „hernie diafragmatică”, iar Adrian și soția lui au început să caute imediat ajutor pentru a-și salva fetița pe la cei mai buni medici din țara noastră.

„Locuiam în România, am început să vizităm diverse spitale, am mers și în capitală, la București, ne-au spus că ceva se poate face. Dar ne-am gândit mai bine și, din moment ce soția mea lucrase în Italia, am venit aici pentru o evaluare. Am fost foarte mulțumiți la Torino și acum, cel puțin pentru o vreme, vom rămâne aici pentru că Daria are nevoie de îngrijiri”, a mai povestit Adrian.

Ajunși la Torino, mama fetiței a fost pusă sub supravegherea unei echipe de medici de la spitalul Sant’Anna, condusă de doctorul Andrea Sciarrone, care au urmărit-o pas cu pas până când, în luna noiembrie 2019, Daria a venit pe lume. Micuța a fost apoi internată de urgență la secția de Reanimare Pediatrică a spitalului pentru copii Regina Margherita, care este condusă de doctorul Giorgio Ivani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După două zile de tratament, Daria a fost operată apoi de directorul secției de Chirurgie Pediatrică a spitalului, Fabrizio Gennari, pentru a rezolva problema herniei diafragmatice. De obicei, organele copilului revin la normal singure, în mod progresiv, după o astfel de operație, iar acesta poate avea o viață normală. Dar nu a fost și cazul micuței de origine română, din nefericire.

Medicii au constatat că Daria a început să aibă alte probleme de sănătate, care nu aveau legătură cu malformația din timpul sarcinii, motiv pentru care au fost nevoiți să o țină în secția de Reanimare până în luna martie a anului trecut, când a început și pandemia. Ulterior, fetița a fost internată în secția de Pneumologie Pediatrică a spitalului condusă de doctorița Elisabetta Bignamini.

Cu timpul, problemele respiratorii ale fetiței s-au agravat, aceasta fiind diagnosticată cu o boală hepatică ce a determinat mărirea, în mod anormal, a ficatului, iar acesta îi apăsa pe torace și o împiedica să respire în mod corespunzător. Fiind vorba de o problemă critică, Daria a fost pusă pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat și au trecut luni întregi până când a fost găsit un donator compatibil. Între timp, micuța de circa un an de zile de viață numai, care nu ieșise din spital deloc de la naștere, a fost infectată și cu COVID, dar a reușit să învingă și această boală.

„Am trecut prin multe momente grele. Dar suntem optimiști din fire și suntem credincioși, ortodocși, așa că ne-am rugat mereu pentru ca totul să fie cât mai bine, să fie salvată. A fost o luptătoare, a făcut un miracol”, a mai adăugat tatăl Dariei.

În mod paradoxal, tocmai pandemia a contribuit la salvarea vieții sale, fiindcă în luna noiembrie a anului trecut a fost găsit un ficat compatibil, iar donatorul organului era unul dintre pacienții morți în urma infecției cu COVID. Transplantul a fost efectuat apoi de doctorul Renato Romagnoli, la spitalul Molinette din Torino, iar după operație Daria a fost internată din nou la Reanimare, în același spital, și ulterior a fost mutată la secția de Gastroenterologie a spitalul Regina Margherita.

Doctorii Gennari și Romagnoli care au operat-o pe Daria. Foto: La Repubblica.

Acum și plămânii fetiței își vor putea reveni la normal, spun medicii, iar Adrian și soția sa îi vor putea arăta acesteia lumea peste numai câteva zile, când va fi externată din spital după 17 luni de luptă cruntă.

Soții Anghel și fetița lor, Daria. Foto: La Repubblica.

„O vom scoate la plimbare, prin parcuri… Daria nu a văzut niciodată nimic, ci mereu doar cele patru ziduri din spital. A fost greu pentru ea și la fel și pentru noi. În perioada aceasta, din cauza pandemiei, a trebuit să facem cu schimbul eu cu soția mea pentru a vizita-o. Făceam testul cu tampon pentru a putea intra, iar timp de o săptămână puteam să merg eu, apoi în săptămâna următoare ea, dar puteam să stăm doar 2-3 ore pe zi. A fost foarte greu”, și-a amintit Adrian.

Acum, soții Anghel vor căuta un pediatru bun pentru a-i ajuta, din punct de vedere medical, cu creșterea fetiței. Daria a fost supusă și unei traheotomii, iar asta i-a provocat probleme și cu vorbirea, dar pe măsură ce va crește probabil va scăpa și de această problemă.

„Suntem încrezători și ne simțim mai puternici după atâtea vicisitudini. După ce Daria se va simți mai bine, vrem să mai facem un copil. Mai greu de atât nu va putea fi…”, a conchis Adrian în interviul dat ziarului La Repubblica.

Distribuie acest articol