Fiica unui român dispărut în Italia în urmă cu 11 ani: „Tată, te rog, dă-mi un semn de viață!”

Un bărbat român este căutat cu disperare de fiica lui care trăiește de mulți ani la Trapani, în Sicilia. Femeia ne-a povestit că tatăl ei, Gheorghe Ursache, născut la 1 februarie 1958, a dispărut cu 11 ani în urmă în timp ce se deplasa din România în Italia cu un autocar al firmei de transport Atlassib.

Duminică, 8 noiembrie 2009, Gheorghe Ursache s-a urcat în autocarul care ar fi trebuit să îl ducă de la Iași la Trapani, unde locuia Alina, fiica sa. Bărbatul mergea la muncă și nu era pentru prima dată când se deplasa în Italia, mai lucrase la Paceco, în agricultură.

„Cu o zi înainte să ajungă la Trapani m-a sunat de pe numărul de Italia, deci sigur era pe teritoriul Italiei”, ne-a povestit Alina. Ar fi trebuit să ajungă miercuri în jurul orei prânzului, dar m-a sunat marți, pe la ora 14:00 și mi-a spus, gâfâind și speriat, că îl fugărește cineva. N-a apucat să-mi spună unde se află, în ce localitate, dar eu împreună cu frații mei am calculat că ar fi trebuit să fie prin Cosenza la ora respectivă.” De atunci, la telefonul bărbatului român nimeni nu a mai răspuns.

Ideea că tatăl ei s-ar fi oprit de bunăvoie sau poate nevoit de anumite împrejurări la Cosenza, i-a fost confirmată și de șoferii de pe autocarul cu care Gheorghe Ursache a plecat de la Iași:

„Miercuri, când autocarul a ajuns la Trapani, m-am dus să îl aștept, eu credeam și speram ca el să fie în acel autocar, m-am gândit că la telefon, cu o zi înainte mi-a făcut poate o glumă. Din păcate tata nu a ajuns la destinație, șoferii mi-au povestit că el începuse să bea în autocar și să fie agresiv, de aceea ei au chemat poliția și l-au lăsat împreună cu agenții de poliție la Cosenza. M-am dus atunci direct la secția de poliție din Trapani unde am povestit ceea ce mi-au spus șoferii despre tatăl meu și le-am cerut să verifice informația pentru că nu reușeam să iau legătura cu el. Polițiștii au verificat prin centrală și mi-au spus că nicio patrulă de poliție din Cosenza nu a oprit un cetățean român cu numele și datele lui.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Gheorghe Ursache, 62 de ani. Dispărut în Italia din noiembrie 2009

Din acea zi, Alina și ceilalți patru frați ai ei nu au mai reușit să afle absolut nimic despre tatăl lor. Gheorghe Ursache a dispărut practic fără urmă.

„Mi se pare tare ciudat ceea ce mi-au spus șoferii de pe autocar – ne-a mai spus fiica bărbatului dispărut – pentru că tata avea mult timp de când nu mai consumase alcool, iar când m-a sunat pe mine marți spunându-mi că cineva îl fugărește nu mi s-a părut deloc beat, vorbea coerent și părea foarte speriat, deci nu cred absolut că ar fi băut așa cum mi-au spus ei. În plus mi-au mai spus că fuma, care iar este greu de crezut pentru că tata avea 6 ani de când nu mai pusese țigara în gură.”

Alina s-a adresat conducerii Atlassib cerând mai multe informații despre ceea ce s-a întâmplat cu Gheorghe Ursache în timp ce se deplasa cu un autocar al firmei respective, iar în răspunsul primit se menționa că Atlassib nu are nici o responsabilitate și că rudele bărbatului dispărut trebuie să se adreseze în exclusivitate poliției.

Fiica lui Gheorghe Ursache s-a adresat și Consulatului General al României de la Catania, deoarece actele de identitate ale tatălui ei au expirat între timp, iar de la consulat i s-a răspuns că nimeni cu datele respective nu a cerut în ultimii ani statului român o reînnoire a documentelor, ceea ce înseamnă că oriunde s-ar afla, Gheorghe Ursache nu are acte de identitate în curs de valabilitate. „Nu știm unde s-ar fi putut duce, dacă a rămas în Italia, s-a întors în țară sau a mers în altă parte”, ne-a mai spus Alina.

Gheorghe Ursache împreună cu fiica sa, Alina

La data dispariției, în noiembrie 2009, Gheorghe avea 51 de ani. Era un om liniștit, muncitor, care a crescut 5 copii și care continua să-și vadă de viață chiar dacă în relația lui de căsnicie apăruseră unele probleme.

„Avea probleme destul de mari cu mama în perioada respectivă, neînțelegeri care e posibil să-l fi deprimat. El era tăcut de felul lui, nu prea își exprima simțămintele față de nimeni, dar cu siguranță era copleșit de o oarecare tristețe. Posibil să fi avut nevoie de o perioadă de liniște în viața lui, dar au trecut de atunci 11 ani de zile și noi nu știm nimic de el. Suntem din ce în ce mai îngrijorați. Dacă aș avea măcar o veste că cineva l-a văzut sigur pe undeva m-aș duce eu să-l caut, dar așa unde să mă duc, nu știu…”

Oricine are informații despre Gheorghe Ursache este rugat să o sune pe fiica acestuia, Alina, la numărul de telefon 0039/327 8877 865.