Italia: 5 filme românești la Milano, capodopere ale cinematografiei din țara noastră

În perioada 24 septembrie – 22 octombrie 2018, la cinematograful „Cineforum del Circolo” din viale Monza, numărul 140, din Milano, vor putea fi vizionate 5 filme românești de mare succes. „Ecranizări dedicate cinematografiei românești considerată printre cele mai interesante din primii ani ai acestui secol” scriu organizatorii Daniele Benfenati și Vanessa Giancola citați de spettakolo.it.

Vor putea fi vizionate următoarele filme:

„4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, va fi prezentat luni, 24 septembrie

Este un film realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 și un Premiu FIPRESCI, acordat în cadrul aceeași ediție a festivalului. Filmul dezbate un subiect tabu: drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceaușescu. Tema a mai fost reflectată și în filmul „Ilustrate cu flori de câmp” din 1974.

„Trenul vieții”, se va putea viziona luni, 1 octombrie

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un film realizat în 1998, în regia lui Radu Mihăileanu care se ocupă într-o manieră alegorică și aproape comică de tema Holocaustului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Locuitorii unui sat din Europa de Est ocupată de germani hotărăsc să se deporteze singuri, înainte ca naziștii să facă acest lucru. Destinația este Israelul. Trenul vieții este un Rail-Movie prin care național-socialismul este luat în derâdere, fără a bagateliza genocidul.

„Amintiri din Epoca de Aur”, va putea fi vizionat luni, 8 octombrie

Un film colectiv, scris și produs de regizorului român Cristian Mungiu, constând dintr-o serie de 6 scurtmetraje, grupate în două părți care au fost lansate succesiv. Comedia prezintă legendele urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Prima parte, intitulată Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!, a avut premiera în cinematografe în ziua de 18 septembrie 2009, iar partea a doua, Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber, la 21 octombrie 2009.

„A fost sau n-a fost?”, va putea fi vizionat luni, 15 octombrie

Filmul este cunoscut în străinătate cu titlul „12.08 la est de București”,  este un film românesc de comedie satirică și dramă, regizat de Corneliu Porumboiu, multiplu premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Întreaga țară a privit în direct la televizor cum mulțimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceaușescu să părăsească Bucureștiul într-un elicopter. Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local are doi invitați pentru a-și împărtăși amintirile gloriei lor de revoluționari.  Împreună își vor aminti ziua în care au ieșit în piața orașului strigând „Jos Ceaușescu”. Dar telespectatorii sună pentru a-i contesta pe „eroi”, care poate că au băut într-un bar sau se pregăteau de Crăciun mai degrabă decât să iasă în străzi ca revoluționari.

„Cazul Kereneș” (cu titlul original „Poziția copilului”) va fi prezentat luni, 22 octombrie

Filmul este o dramă din 2013 regizată de Călin Peter Netzer. A avut premiera la cel de-al 63-lea Festival de Film de la Berlin, câștigând premiul „Ursul de Aur” și premiul FIPRESCI. În anul 2014 a fost desemnat ca reprezentant al filmelor cinematografice românești în selecția pentru Oscar pentru cel mai bun film străin, fiind exclus de la nominalizare în cele din urmă. O Românie contemporană analizată prin relația complexă dintre Cornelia, o scenografie bogată și fiul ei Barbu, care a provocat un tragic accident.