Filme românești la Roma. Intrarea gratuită la ProCult Romania Film Fest

În perioada 6 – 9 iunie 2019, filmul românesc sosește la Roma. În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României în Italia, Accademia di Romania, Institutul Cultural Român și Asociația Culturală ProEvent, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni și Happy Communication, anunță ediția 2019 a festivalului de film ProCult Romania Film Fest. Evenimentul Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Joi, 6 iunie 2019 la ora 18.30, Accademia di Romania (Roma, Piazzale José de San
Martin, 1) va găzdui deschiderea festivalului, cu proiecția filmului „Octav”, regia Serge Ioan Celibidachi

Filmat în întregime pe peliculă, lungmetrajul ilustrează povestea unui domn venerabil care, după căderea comunismului, a putut să reintre în posesia casei în care a copilărit. Reîntoarcerea la locurile primei tinereți prilejuiește o călătorie metaforică înlăuntrul său, în care prezentul și trecutul se îmbină cu o melancolie care amintește de Proust.

Vineri, 7 iunie, proiecțiile se vor desfășura la Casa del Cinema (Largo Marcello
Mastroianni și vor debuta cu documentarul „România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys

Filmul dezvăluie frumusețea sălbatică a României crude, magice și în același timp fragile, de-a lungul unui an urmărind plante, insecte și animale din diverse zone ale țării. Vocea
inconfundabilului Victor Rebengiuc și imaginile spectaculoase ne poartă într-o lume uimitoare căreia nu îi lipsesc conflictele, dramele, bucuriile și maiestuozitatea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La ora 18.30 va fi proiectat lungmetrajul regizat de Tedy Necula, „Coborâm la prima”: un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din Clubul „Colectiv”. Opriți din rutina cotidiană, călătorii încep să interacționeze și să conștientizeze prezența și comuniunea umană.

A doua zi a festivalului va fi încheiată cu „Un pas în urma serafimilor”, în program la ora 20.15. Gabriel este un adolescent proaspăt admis la un seminar teologic ortodox, pentru că el și mai ales familia lui, își doresc să urmeze cariera preoțească. Deși inițial încearcă să se adapteze mediului, curând își dă seama că sistemul este abuziv și opresiv. Romano Milani, secretarul Sindicatului Național al Jurnaliștilor Cinematografici Italieni, va prezenta filmul.

Sâmbătă, 8 iunie, la ora 12.00, Accademia di Romania va găzdui proiecția filmului „Moromeții” în regia lui Stere Gulea.

Adaptare a primului volum al celebrului roman omonim de Marin Preda (1955) devenit un clasic al literaturii secolului XX, filmul prezintă povestea emblematică a unei familii de
țărani din sudul țării și destrămarea acesteia, pe fondul unor schimbări sociale dramatice din anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial.

În continuare, partea a doua a cunoscutei adaptări cinematografice a romanului „Moromeții” de Marin Preda va fi proiectată la ora 18.30 la Casa del Cinema, ducând mai departe povestea familiei în contextul tulbure al instaurării comunismului în România. Pelicula va fi comentată de regizorul Stere Gulea și de actorul Horațiu Mălăele, într-un dialog moderat de actorul Marius Bizău.

La ora 16.30, filmul „Charleston” în regia lui Andrei Crețulescu. La scurtă vreme după moartea soției sale Ioana într-un accident, aflându-se singur în seara aniversării sale, Alexandru primește o vizită neașteptată: Sebastian, un tânăr timid, care pretinde că a fost amantul Ioanei în ultimele luni, vine cu o cerere ciudată: vrea ca Alexandru să îl ajute să
depășească disperarea pricinuită de decesul Ioanei.

Filmul „Secretul fericirii”, în program la ora 21.30 la Casa del Cinema, seamănă cu o piesă de teatru în aer liber, în care umorul trece de la ironie la ridicol, de la poanta spumoasă la fraza caustică.

Ediția IX a Procult Romania Film Fest se va încheia duminică, 9 iunie, la Casa del
Cinema.

Programul începe la ora 15.30 cu o serie de scurt-metraje: „Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu, „Miss Sueño” regizat de Radu Potcoavă, urmat de episodul-pilot „Anii de sâmbătă seară” de Dragoș Buliga. Ultimul scurt-metraj, „Cadou de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, va fi dezbătut de actorul Adrian Văncică, într-un dialog cu publicul moderat de Marius Bizău.

La ora 17.30 „Povestea unui pierde-vară”, regizat de Paul Negoescu, va propune spectatorilor o ironie complăcută a imaginii profesionistului tânăr în societatea contemporană.

Festivalul se va încheia cu „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil, care la finalul proiecției va răspunde întrebărilor publicului. Filmul relatează povestea unui actor în curs de afirmare, care supraviețuiește cu greu între crizele unei soții deprimate, rolul complicat într-un spectacol muzical, obsesia unui iminent cutremur devastator, dar și manipulărilor unui tată ce își caută tinerețea apusă.