Fiul unei foste badante românce în Italia, designer de succes în străinătate

Povestea lui Cosmin Diaconu, în vârstă de 24 de ani, poate fi confundată ușor cu a multor copii români care și-au văzut părinții părăsind țara în căutarea unei vieți mai bune. Deși a crescut în absența părinților și a avut provocări academice, viața sa a luat o întorsătură neașteptată, ajungând să fie recunoscut ca designer pe plan internațional.

Plecarea și reîntoarcerea

Originar din Bacău, Cosmin a crescut în satul Valea Seacă, până când părinții săi au luat decizia de a pleca în Italia, lăsându-l pe el și pe frații lui în grija bunicilor, relatează Life.ro.

„Au plecat ei în Italia pe când eu aveam vreo șapte ani… ne-au crescut bunicii”, își amintește Cosmin.

„Mătușa mea era deja stabilită acolo, i-a oferit mamei mele oportunitatea unui loc de muncă și pentru că începutul e mereu greu, nu știi dacă te descurci, a zis să vină ei primii și dacă totul ar fi mers ok, să ne ia și pe noi. E o situație foarte des întâlnită în țară, din păcate”, a mai adăugat tânărul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După o perioadă de doi ani, familia s-a reunit în Italia:

„Era un orășel mai mic, pe lângă Roma, foarte istoric, dar cu orice aveai nevoie, în comparație cu satul din care veneam eu. Tata a lucrat în construcții, iar mama avea grijă de bătrâni. Clasica poveste, nimic diferit”.

IMG-2583-800x1356
Cosmin Diaconu și frații lui în Italia. Foro: Life.ro

După opt ani, însă, o problemă de sănătate a mamei i-a determinat să se reîntoarcă în România

Înapoi în țară, Cosmin a urmat liceul, unde a avut momente în care aproape a rămas corigent. Totuși, profesori dedicați l-au ajutat să-și găsească calea.

„Mi-a căzut lumea în cap. Nu am avut posibilitatea de a alege, a trebuit să venim în țară și nu o să uit niciodată cum mi se părea că acela e sfârșitul lumii pentru mine. Fusesem în vacanță între timp în țară, știam ce e și puteam să fac comparație cu Italia.

După ce am terminat liceul am realizat că oricât de mult am suferit și oricât de tragică ar fi fost situația, tot a fost alegerea cea mai bună. Cred că în acei patru ani m-am dezvoltat într-un mod absolut special, ceva ce sigur nu s-ar fi întâmplat dacă nu eram la Sascut.

Faptul că am fost la un liceu necunoscut, a trebuit mereu să lupt, să muncesc, să arăt că pot și lucrul acesta m-a motivat mereu. Am participat la tot felul de proiecte cu fosta mea dirigintă, iar asta a ajutat enorm la dezvoltarea mea.”

IMG-2599-800x977
Cosmin Diaconu la absolvirea liceului. Sursa foto: life.ro

Un pas spre succes: Cambridge și Bang London

După liceu, a decis să plece în Anglia pentru a munci. Dar a realizat curând că și-a dorit ceva mai mult de la viață și a aplicat la Universitatea Cambridge, la departamentul de Fashion Design.

După ce a obținut diploma, a început un internship la Bang London, unde a avut oportunitatea să creeze pentru artiști de talie mondială, inclusiv pentru Beyonce.

Despre experiența sa la Bang London, Cosmin spune: „Ce-mi place cel mai mult este faptul că nu vin să le fac cafeaua sau să dau cu mătura, ci iau parte la ceea ce fac ei. Cum lucrează unul care e aici de 10 ani, la fel lucrez și eu. E incredibil!”

DSC05388-800x1200
Cosmin Diaconu la absolvirea Cambridge. Foto. Life.ro

Succesul și recunoașterea

Despre momentul în care Beyonce a purtat creațiile sale, Cosmin împărtășește: „Când am văzut că poartă pe scenă hainele făcute de mine, nu mi-a venit să cred că eu am pus mâna pe hainele alea, am tăiat materialul și e pe scenă și lumea se uită…”.

IMG-2600-800x966
Beyonce poartă costumul creat de Cosmin Diaconu. Foto: Life.ro

Totuși, pentru Cosmin, drumul parcurs pare mai impresionant decât succesul în sine. Rememorează experiențele și dificultățile sale, de la a trăi fără părinți în România, la a se integra în Italia, și ulterior reușita sa academica și profesională, el subliniază puterea de voință, tenacitatea și abilitatea de a transforma adversitățile în oportunități.

În final, povestea lui Cosmin Diaconu este o sursă de inspirație pentru toți cei care au avut un început greu în viață, arătând că prin muncă, determinare și cu sprijinul celor dragi, orice este posibil.