Formularul 730, declarația fiscală în Italia. Termenul limită în 2020

Ca lucrător cu un contract de muncă înregistrat în Italia, percepeţi o retribuţie din care sunt reţinute contribuţiile de asigurări sociale, însă, în unele cazuri, nu şi impozitul pe venit (IRPEF). Din acest motiv, aveţi obligaţia să prezentaţi declarația pe venitul obținut în anul anterior, declarație care în Italia se numește Formularul 730 sau Modello Redditi (fost Modello Unico).

Termenul de trimitere a declarației pre-completate

Pentru 2020, guvernul italian a amânat cu câteva săptămâni începutul campaniei fiscale din acest an și inclusiv termenul de depunere al declarației, care este fixat pentru data de 30 septembrie.

Agenzia delle Entrate (autoritatea fiscală), nu va mai tipări și distribui în acest an formularele pentru declarația de venit în modalitatea pe hârtie, ci modelele 730 și Redditi PF vor putea fi completate direct pe site-ul Agenției fiscale italiene și trimise în modalitate electronică.

Formularul 730 pre-completat

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a vedea formularul 730 pre-completat și pentru a-l descărca, trebuie să intrați pe site-ul Agenzia delle Entrate și să introduceți codul dvs. PIN și parola. Există trei moduri diferite de obținere a datelor de acces: cu ajutorul SPID (sistemul public de identitate digitală), Pin INPS și Cardul de Serviciu Național (Carta nazionale dei servizi).

De asemenea, vă puteți adresa birourilor de asistență fiscală (CAF) prezente în toate orașele din Italia care vă pot ajuta în acest demers.

Când este obligatoriu să faceți declarația de venit:

  • declarația de venit trebuie să fie depusă cu ajutorul formularului 730 sau a „Modello Redditi” de către toți lucrătorii care au avut venituri mai mari de 8,000 de euro în anul precedent;
  • când contribuabilul este titular de o activitate privată (Partita IVA), chiar dacă în 2019 nu a obținut nici un venit este obligat să depună declarația de venit;
  • dacă lucrătorul a schimbat locul de muncă pe parcursul anului 2019, a perceput retribuții de la doi sau mai mulți angajatori, este obligat să depună declarația de venit indiferent de suma anuală încasată;

Atenție! Dacă salariul dumneavoastră nu depășește 8.000 euro/an și nu aveți alte venituri pe teritoriul Italiei, nu sunteți obligat să faceți declarația de venit. Totuși, unii contribuabili s-ar putea bucura de anumite deduceri la impozite dacă fac declarația fiscală chiar și în condițiile în care beneficiază de scutire. Ei ar putea solicita, de exemplu, rambursarea anumitor contribuții la stat precum și a cheltuielilor de sănătate.