O fostă gimnastă română a înființat în Italia o grădină zoologică: „Din respect și dragoste pentru animale”

Mirela Valeriu, fostă gimnastă română din generația Nadiei Comăneci, a fondat împreună cu fiicele sale o grădină zoologică în Calabria, la Pianoro di Corda, comuna San Pietro a Maida. „La mia vita è uno zoo – la favola siamo noi”, este un parc natural unic în zonă, deschis publicului care poate vedea și admira în cadrul unei vizite ghidate animale precum canguri, păuni, zebre, dromaderi, ratoni, un exemplar de leu alb pe nume Zeus, dar și leoaice, tigrul bengalez, tigrul roz, papagali și porcul sălbatic african.

Un parc natural cu peste o sută de animale, creat de Mirela Valeriu și fiicele ei, Valeria și Desire Valeriu, toate având încă de mici de o pasiune „nebună”, cum o definesc ele, pentru animale.

Sursa foto: Pagina Facebook „La mia vita è uno Zoo – La favola siamo noi”

Mirela Valeriu, fostă gimnastă română din generația marii campioane Nadia Comăneci, este de foarte mulți ani în Italia unde și-a întemeiat o familie și o nouă viață. A avut dintotdeauna câini și pisici, iar munca într-un circ ca trapezistă i-a permis să trăiască în contact strâns cu multe specii de animale.

Într-o zi, o prietenă care gestiona un circ a rugat-o să aibă grijă de două cămile și acela a fost punctul de plecare al Mirelei spre noua sa activitate. A îndrăgit atât de tare cele două animale, încât nu le-a mai restituit proprietarei și lor li s-a alăturat în scurt timp un ponei de care o persoană în vârstă nu mai putea avea grijă, pe lângă mulți câini și pisici fără stăpân găsiți pe stradă.

Mirela Valeriu a deschis inițial un prim parc natural în Quinto Vicentino (Veneto), unde deținea o casă cu teren, o structură care a devenit în scurt timp un punct de referință și pentru activități sociale, cu mari beneficii, printre altele, pentru copiii cu dizabilități. După ce proiectul a luat amploare, medicii veterinari au sfătuit-o pe Mirela să mute parcul natural sălbatic în Calabria, regiune care asigură prezența apei cu caracteristicile potrivite.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Pagina Facebook „La mia vita è uno Zoo – La favola siamo noi”

După o perioadă petrecută la Maida, parcul natural a fost mutat la câțiva kilometri depărtare, pe un teren de patru hectare achiziționat într-o zonă necontaminată, unde au fost amenajate condiții de habitat natural pentru animale, dar și o „zonă de picnic și gonflabile” pentru bucuria copiilor care vor vizita această grădină zoologică. Se urmărește astfel crearea unei comunități în care animalele să poată trăi în condiții de bunăstare, dar în același timp deschisă oamenilor care doresc să le cunoască și să interacționeze cu ele, în condiții de siguranță absolută.

Inaugurarea parcului natural de la Pianoro di Corda a avut loc la începutul lunii iunie a acestui an, în prezența primarului Domenico Giampà:

„Este prima zi a unei călătorii foarte importante care poate pune în valoare acest teritoriu. Am crezut foarte mult în acest proiect și cred că este timpul să ne asigurăm că tot mai mulți oameni vor intra în contact cu această realitate în care respectul pentru mediu și pentru animale este imediat perceput. O activitate unică în Calabria”, a transmis edilul italian în discursul său conform Calabria Live.

Sursa foto: Pagina Facebook „La mia vita è uno Zoo – La favola siamo noi”

„Este un vis pe care vrem să-l dăruim generațiilor viitoare” – a spus Valeria Valeriu. „Vrem să transmitem educație, cunoaștere, respect și dragoste față de mediu, dar mai ales față de lumea animalelor. Mulțumiri speciale primarului Giampà care a crezut în proiectul nostru și ne-a ajutat în toate”.

La ceremonia de inaugurare a luat parte și consilierul regional al Partidului Democrat, Ernesto Alecci, care a subliniat particularitatea unei zone „în care aceste animale sunt răsfățate și binevenite”.

„Consiliul regional are datoria morală să susțină aceste activități și sper că vom găsi finanțarea pentru a face acest lucru”, a precizat Alecci.

Parcul natural poate fi vizitat în după amiezile de luni, marți și joi, în timp ce în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este deschis de la ora 10:30 la 20:00.