Fratele lui Cristian, românul dispărut în Italia sub ape: „Este viu, îi simt respirația, dar trebuie să ne grăbim să-l găsim și să-l salvăm”

Familia și autoritățile continuă căutările pentru Cristian Molnar, tânărul român în vârstă de 25 de ani, dispărut după ce a fost luat de viitura râului Natisone, în regiunea italiană Friuli-Venezia Giulia, pe 31 mai.

Alături de Cristian se aflau două prietene, Bianca și Patrizia, ale căror corpuri au fost recuperate la două zile după tragicul eveniment.

1200-2024060810810
Petru, fratele lui Cristian Molnar. Sursa foto: Corriere della Sera

Gaetano Laghi, avocatul familiei Molnar, a transmis apelul disperat al fratelui lui Cristian către autorități:

„Fratele lui Cristian mi-a cerut să solicit tuturor autorităților competente să continue căutările fără oprire. El este convins că Cristian este încă în viață și vrea să facă tot posibilul pentru a-l găsi.”

Petru Molnar, în vârstă de 32 de ani, fratele tânărului român dispărut de nouă zile în apele învolburate ale râului Natisone, nu doarme de zile întregi și este extrem de afectat de situație

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

El cercetează neîncetat împrejurimile Podului Roman de la răsărit până la căderea nopții. Nu poate sta locului nici măcar o clipă, cu excepția scurtelor momente când schimbă câteva cuvinte cu prietena sa, Elisa, care îi servește drept interpret cu avocatul său, Gaetano Longhi.

La un moment dat, se îndepărtează singur, oprindu-se pentru o clipă în fața florilor depuse în memoria Patriziei și Biancăi. Apoi se apropie de balustrada podului și urmărește cu atenție munca voluntarilor de la Protecția civilă și a pompierilor. Scutură din cap și spune cu voce tremurândă:

„Este viu, îi simt respirația, dar trebuie să ne grăbim să-l găsim și să-l salvăm. Vreau să-l duc acasă, la părinții noștri. Mi s-a spus că de mâine vor reduce numărul celor care participă la căutări, doar gândul la asta mă înfurie! Solicit oficial Italiei să intensifice căutările, deoarece, cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt necesari mai mulți oameni”, a spus românul nostru într-un interviu acordat pentru Corriere della Sera.

„Cristian are 25 de ani, are un metru optzeci și cinci de mușchi și este în plină tinerețe și putere. A fost întotdeauna un excelent înotător și sunt convins că este undeva pe aici, trebuie să-l găsim imediat. Apoi voi întreba salvatorii câteva lucruri pe care nu le înțeleg”, a mai adăugat Petru.

Despre salvatorii sosiți la fața locului, Petru a spus: „De ce nu au mers imediat să-i ia de pe partea cealaltă a râului cu o frânghie sau cu ceva de care să se poată agăța? Malul este aproape. Nu mi se pare normal că le-au aruncat o frânghie de sus care, apoi, a căzut.”

„Cristian este un băiat foarte bun, niciodată nu a fost imprudent și, dacă ar fi simțit vreun risc, nu ar fi mers niciodată acolo cu Bianca”, a ținut să specifice Petru Molnar.

3_dispersi_natisone
Cristian, Patrizia și Bianca, luați de apele învolburate ale râului Natisone

Cristian și Bianca erau împreună?

„Am auzit asta aici în Italia, dar nu cred. Se întâlneau și se înțelegeau foarte bine.”

Venise la Udine ca să fie cu ea? „Da. Se cunoșteau din România și locuiau în două orașe la cinci kilometri distanță. Nu știu ce planuri aveau în detaliu în acele zile, poate urmau să se întoarcă împreună cu mașina în România.

Cristian locuia cu mine în Austria, unde am emigrat acum câțiva ani. Întotdeauna a fost foarte responsabil și, după ce a terminat liceul, m-a urmat. A fost angajat în aceeași fabrică în care lucrez și eu, este un muncitor excelent. Toți îl așteaptă.”

Părinții tăi te sună încontinuu. Ce îți cer?

„Și ei sunt siguri că Cristian este în viață și așteaptă vești bune. De aceea cer Italiei să intensifice căutările și să continue ancheta judiciară. Însă ceea ce îmi repetă cel mai des este să-l fac să-i îmbrățișeze strâns cât mai curând posibil. Îl voi găsi și pentru ei.”

Primarul localității Premieracco, Michele de Sabata, a confirmat recent pe rețelele sociale că echipele de salvare vor continua căutările până duminică, 9 iunie, dar a asigurat că operațiunile nu se vor opri după această dată.

„Echipele de căutare sunt în serviciu până duminică, apoi se poate schimba configurația cu mai multe sau mai puține persoane, dar fiți siguri că nu se vor suspenda căutările”, a declarat primarul.

Între timp, autoritățile continuă ancheta deschisă pentru omor din culpă, menită să clarifice modul în care au fost gestionate operațiunile de salvare. Procuratura și autoritățile locale susțin că toate protocoalele au fost urmate corespunzător.

Căutările sunt în a noua zi, iar condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, cu nivelul apei mai scăzut și mai limpede, ceea ce oferă speranțe pentru un rezultat pozitiv.

Cei trei prieteni români se aflau în zona râului Natisone, pe o insuliță, când au fost surprinți de o viitură puternică.

În ultimele momente în care au fost văzuți în viață, se țineau strâns în brațe și încercau cu disperare să reziste în fața torentului, dar forța apelor i-a doborât, curmându-le viețile tinere. Video AICI.