Fratele lui Cristian, românul luat de ape în Italia, nu-și găsește liniștea. „Durerea lui este de neimaginat, participă în fiecare zi la căutări”

Căutările pentru Cristian Molnar, tânărul român în vârstă de 25 de ani dispărut pe 31 mai după ce a fost surprins de apele învolburate ale râului Natisone, continuă cu intensitate.

Fratele său, Petru Molnar, este neobosit în eforturile sale de a-l găsi, petrecând zilnic ore întregi căutând în zonele mai puțin periculoase ale râului.

„Este aici în fiecare zi. Există zone mai puțin dificile și el poate participa la căutările din acele locuri. Evident, i se permite, durerea lui este de neimaginat. Nu își găsește liniștea”, a declarat Michele De Sabata, primarul din Premariacco, localitate din regiunea Friuli-Venezia Giulia pe teritoriul căreia a avut loc tragedia.

photo_2024-06-17_20-12-23
Petru Molnar și fratele său mai mic, Cristian, dat dispărut după ce a fost înghițit de apele râului Natisone

Între timp, părinții celor doi frați, s-au întors acasă, în România, de unde urmăresc evoluția operațiunilor.

Deja au trecut mai bine de două săptămâni de la dispariția lui Cristian, iar în cea de-a 18-a zi „totul este la fel ca înainte”, a adăugat primarul De Sabata, informând că numărul echipelor de salvare a scăzut de la 60 la aproximativ 40 de persoane.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum pregătim prânzul pentru salvatori”, a spus primarul. „Totul continuă în fiecare zi cu speranța de a-l găsi pe Cristian.”

Ipoteze și dificultăți în căutare

Pompierii implicați în căutări își concentrează acum eforturile în direcția Manzano. Apa râului Natisone a devenit din nou mai tulbure din cauza ploilor recente, iar echipele de salvare scanează malurile și secțiunile mai calme ale râului.

Totuși, cea mai plauzibilă ipoteză rămâne că Cristian a fost prins în defileul cu pereți verticali și galerii subterane, o zonă practic imposibil de sondat din cauza curenților puternici.

x360

Evoluția operațiunilor

Organizarea căutărilor este puternic influențată de condițiile meteorologice, care s-au schimbat constant în ultimele zile, alternând între ploi torențiale și perioade însorite. Aceste schimbări rapide afectează inevitabil apele râului, făcându-le tulburi și periculoase.

După primele zile de căutări concentrate în zona Podului roman, unde au fost găsite corpurile prietenelor lui Cristian, Patrizia Cormoș și Bianca Doroș, echipele de salvare s-au mutat spre Manzano.

Căutările sunt efectuate atât de la sol, cât și din aer, folosind drone și elicoptere. Unități de salvare din afara regiunii s-au alăturat eforturilor locale, iar câinii de căutare verifică zonele greu accesibile.

8170505_09115017_ah318aa_59957

Primarul din Premariacco a menționat că echipele de salvare au revenit în anumite zone pentru a se asigura că niciun indiciu nu a fost trecut cu vederea din cauza vremii nefavorabile.

„Totul procedează ca în fiecare zi, în speranța de a-l găsi pe Cristian”, a subliniat primarul.

Patrizia (20 de ani), Bianca (23 de ani) și Cristian Molnar (25 de ani) au fost surprinși de o viitură în timp ce se plimbau pe malul râului Natisone.

Cei trei tineri români voiau să se relaxeze după un examen universitar susținut de Patrizia.

Surprinși de o viitură puternică, nu au mai avut timp să se salveze. Salvatorii au ajuns cu întârziere la fața locului.

La sfatul unuia dintre pompieri, cei trei s-au îmbrățișat, sperând că așa apa nu va reuși să-i doboare, dar au fost luați de viitură sub ochii neputincioși ai salvatorilor și ai martorilor.