Rețea infracțională de români și italieni destructurată în Italia. Au cerut „reddito di cittadinanza” pentru 9.000 de persoane

O escrocherie de 60 de milioane de euro a fost descoperită de agenții Gărzii de Finanțe din Italia și o întreagă rețea care facilita obținerea în mod ilegal a ajutorului social numit „reddito di cittadinanza” a fost destructurată.

16 persoane au fost arestate, printre care cetățeni români și italieni și nu mai puțin de 9.000 au fost denunțate. Au avut loc percheziții în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavia, Milano, Andria, Barletta și Agrigento, informează La Repubblica.

Agenții Comandamentului Provincial al Gărzii de Finanțe din Cremona și Novara, la dispoziția Parchetului din Milano, au pus în aplicare 16 ordine de arest preventiv împotriva membrilor unei rețele care viza extorcarea și obținerea în mod ilegal de plăți publice.

Mecanismul – conceput de o rețea formată din italieni și români – funcționa astfel: cele 16 persoane care au fost arestate se prezentau la CAF (centrele fiscale care intermediază dosarele pentru obținerea subvenției) din provinciile implicate în anchetă și, cu codurile fiscale ale unor cetățeni români care nu au fost niciodată în Italia, declarau că sunt rezidenți în peninsulă de 10 ani și au dreptul de a depune cererea pentru „reddito di cittadinanza” (venitul de cetățenie). Nu se știe încă de unde aveau și cum au intrat în posesia datelor celor 9.000 de români.

Angajații CAF primeau o remunerație de zece euro pe dosar, acordată lor de fiscul italian pentru fiecare practică sau au făcut-o gratuit, sub amenințare. Cu acest mecanism fraudulos, membrii rețelei ar fi pus în buzunar până acum 15 milioane de euro obținute din „reddito cittadinanza” și „reddito di emergenza”, dar aveau documente pentru care ar fi primit în final, dacă nu erau descoperiți, 60 de milioane de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Arestările au fost dispuse de judecătorul de instrucție Teresa De Pascale, la cererea procurorului Paolo Storari, cu acuzarea de fraudă agravată la adresa statului, asociere infracțională și extorcare.