Frica de coronavirus la români: un italian izgonit dintr-o localitate românească și un șofer de TIR din Italia discriminat de angajații unei spălătorii

Dr. Cecilia Birău de la Direcția de Sănătate Publică din Hunedoara face un apel la calm şi discernământ față de persoanele care se întorc din Italia, în contextul în care doi bărbați și o minoră s-au confruntat cu incidente legate de lipsa de informare corectă a oamenilor despre modul de transmitere a noului coronavirus.

Mai exact, un cetățean italian care locuiește în comuna Brănișca din județul Hunedoara, unde are o proprietate la care vine periodic, a fost practic izgonit din localitate săptămâna trecută de mai mulți săteni care se temeau că este infectat cu noul coronavirus. Italianul tocmai se întorsese din Italia și în ciuda faptului că nu venea din Lombardia sau Veneto, nici nu prezenta simptome ale îmbolnăvirii, a fost întâmpinat de mai mulți localnici care au vrut să-l alunge din sat.

Sătenii au sunat chiar și la DSP pentru a cere autorităților să-l scoată pe italian din localitate, dar într-un final acesta din urmă a fost salvat de preotul din comună care l-a găzduit în casa sa până când s-au liniștit spiritele.

„Oamenii consideră că orice persoană care vine din Italia prezintă un posibil risc. Izolarea la domiciliu se face doar pentru cei care se întorc din regiunile Veneto şi Lombardia (iar mai nou și din Emilia-Romagna – n.r.). Domnul de la Brănişca venea din altă regiune. Îi mulţumim preotului din comună, care a ştiut acest lucru şi a asigurat populaţia că nu există nicio problemă”, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, potrivit ziardehunedoara.ro.

Un alt incident a avut loc sâmbătă, 29 februarie, la Deva, unde un şofer român de TIR care venise din zona Bari a sunat la 112 reclamând că nu poate spăla automarfarul din cauza angajaților de la spălătoria auto care sunt speriați de coronavirus.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În localitatea Câmpuri Surduc, scrie și ziarul Adevărul, fiica minoră a unei familii de români întoarsă de curând din Italia a fost alungată dintr-un magazin alimentar pe motiv că îi poate infecta pe ceilalţi clienţi. Copila a povestit întâmplarea părinţilor când s-a întors acasă, iar cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor.

„Fetiţa familiei întoarsă din Italia, însă dintr-o altă zonă decât cele cu probleme, a mers la magazin, dar nu a fost lăsată să intre. A fost informată Direcţia de Sănătate Publică, iar ea ne-a informat pe noi. Nu s-a depus nicio plângere cu privire la acest caz”, a precizat Carla Strujan, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara.

În prezent, în judeţul Hunedoara 93 de persoane izolate la domiciliu, pe o perioadă de 14 zile, toate fiind din zonele Italiei afectate de coronavirus.