Furat din spital după naștere, un bărbat și-a regăsit mama biologică după 42 de ani

O reuniune miraculoasă între un bărbat și mama sa biologică a închis o rană veche de patru decenii, aruncând o rază de lumină asupra a două vieți distruse de niște minți criminale.

thyden-mama
Bărbatul și mama sa. Sursă foto: Constanza Del Rio/Nos Buscamos/The Associated Press.

Jimmy Lippert Thyden și mama sa biologică, Maria Angelica González, s-au reîntâlnit după 42 de ani de despărțire, într-o dramă care a expus rănile adânci lăsate de regimul dictatorial al lui Augusto Pinochet în Chile.

Bărbatul, acum avocat în domeniul apărării penale, a ajuns în fața casei mamei sale, purtând un costum albastru și un buchet de flori.

„Bună, mamă” a spus el, în timp ce Maria a acoperit ochii cu mâinile și a izbucnit în plâns, relatează CBC.

thyden-si-amam
Jimmy și mama sa. Sursă foto: Constanza Del Rio/Nos Buscamos/The Associated Press.

Întâlnirea lor a fost filmată de organizația Nos Buscamos, o instituție care se străduiește să reunească familiile despărțite în vremea regimului Pinochet.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Maria fusese convinsă timp de patru decenii că fiul ei a murit la naștere.

„Este incredibil. Este ca și cum aș fi găsit o piesă de puzzle pierdută de 42 de ani”, a mărturisit Jimmy.

Născut prematur într-un spital din Santiago, Jimmy a fost plasat într-un incubator și mama sa a fost trimisă acasă.

Când a revenit să își ia copilul, i s-a spus că acesta murise.

„Când a cerut să îi fie returnat corpul meu, pentru a avea demnitatea de a-și îngropa fiul, i s-au refuzat și acele drepturi”, a povestit Jimmy.

Documentele de adopție indicau eronat că Jimmy nu avea niciun membru de familie în viață, când, de fapt, avea o mamă, patru frați și o soră.

Cei implicați în sistemul adopțiilor au înșelat atât părinții adoptivi cât și pe cei biologici, percepând taxe substanțiale de la americani și alții pentru a suporta costurile medicale și de întreținere ale copiilor.

„De fapt, toată lumea a primit acei bani, în afara mamelor”, a spus Jimmy.

thyden-cat-chile
Jimmy în copilăria sa. Sursă foto: Constanza Del Rio/Nos Buscamos/The Associated Press.

Nos Buscamos estimează că numărul total de copii furați se ridică la 50,000.

„Povestea reală era că acești copii au fost furați de la familii sărace, femei care nu știau cum să se apere”, a declarat Constanza del Rio, fondatoarea și directoarea Nos Buscamos.

Jimmy a descoperit această organizație când soția sa a dat peste un articol despre un bărbat din California care fusese reunit cu familia sa chiliană.

Inițial reticent, bărbatul a decis să își asume riscul testării ADN, mai ales după ce el și soția sa pierduseră doi gemeni.

„Mi-am dat seama că dacă există o femeie în această lume care a suferit această agonie din cauza lăcomiei altcuiva, nu aș fi mai bun decât autorii dacă i-aș refuza adevărul, știind că trăiesc”, a spus el.

Încă de atunci, Jimmy și familia sa au petrecut timp prețios cu familia sa biologică din Valdivia, împărtășind momente și povești.

„Vom lua rețetele (familiei mele – n.r.) acasă cu noi și le vom duce mai departe… știind că nu mai există la revedere, ci doar pe curând”, a conchis el.

În lumina acestei reîntâlniri incredibile, Jimmy folosește acum notorietatea câștigată pentru a milita în favoarea reunirilor de familie și a sprijinului guvernamental pentru a face aceasta posibil.

„Nu există o modalitate de a corecta acest lucru. Poți doar să îl îmbunătățești”, a spus el, subliniind că principiul său directiv de acum înainte va fi să prevină pierderea altor momente prețioase în viețile copiilor și părinților separați de această tragedie istorică.