Furtună devastatoare în Italia. Imagini impresionante cu arbori doborâți la pământ de vântul puternic

Regiunea Veneto, în nord-estul Italiei, a fost lovită în seara de miercuri, 19 iulie, de o furtună violentă, care a produs grindină de dimensiuni neobișnuite, vânt puternic și ploi torențiale, provocând pagube semnificative.

Provinciile Treviso, Padova, Belluno și Venezia au fost cele mai afectate, iar 37 de persoane au necesitat îngrijiri medicale în urma incidentului.

Valul de vreme rea a devastat întreaga regiune Veneto, grindina masivă lovind în special provincia Treviso.

photo_2023-07-20_11-31-45

Pe rețelele de socializare, locuitorii au postat imagini cu grindină de mărimea unor bile de tenis. Au fost înregistrate pagube mari la mașinile parcate în aer liber, la pădurile și la multe culturi agricole.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Arbori retezați ca niște bețișoare de chibrit, trunchiuri de copaci în mijlocul străzii sau atârnând peste cablurile de electricitate, acoperișuri de tablă smulse de pe case și proiectate la distanțe de sute de metri.

Rafalele de vânt au atins viteze de peste 140 km/h în zona montană Cortina d’Ampezzo. Video mai jos:

Furtuna violentă a afectat și provinciile Treviso, Padova și Venezia. Grindina de mărimea nucilor a căzut în special în Camposampiero și Campodarsego din provincia Padova, dar și în Cittadella, Limena și San Giorgio in Bosco.

De asemenea, a lovit și zona Venezia, în special în localitățile Stra și Vigonovo, unde au fost înregistrate căderi de copaci ce au blocat traficul și pagube semnificative la caroseriile autovehiculelor.

Potrivit președintelui regiunii Veneto, Luca Zaia, 37 de persoane au necesitat îngrijiri medicale pentru leziunile suferite în urma furtunii violente. Cele mai multe dintre acestea au suferit leziuni ușoare.

Pompierii au intervenit de peste 100 de ori pentru situațiile de urgență create de furtună, în special în Agordino, Cadore și Comelico.

Din cauza deteriorării acoperișului, aproape o sută de persoane care locuiau într-o clădire din Calalzo au fost mutate în cadrul aceleiași structuri.

În Cornuda, Montebelluna și Pederobba, o grindină de mărimea unor bile de tenis a cauzat daune la panourile fotovoltaice, acoperișuri și autoturisme. Video mai jos:

Fenomenul meteorologic care a devastat regiunea Veneto și Munții Dolomiți este cunoscut sub numele de „downburst”.

Aceste rafale de vânt descrescătoare, care pot atinge și depăși viteze de 200 km/h, sunt rezultatul întâlnirii dintre curentele de aer ale furtunii cu aerul cald, producând precipitații extrem de violente care au doborât copaci și au desprins acoperișuri.

„Downburst”-ul este un fenomen subtropical care se extinde în Europa datorită transformărilor cauzate de schimbările climatice.

Se formează de obicei în timpul ploilor puternice, când curentul descendent, cunoscut în engleză ca „downdraft”, atinge rapid și violent pământul. Aerul se extinde orizontal cu o viteză variabilă, provocând rafale de vânt puternice. Acest fenomen prezintă pericolul unor vânturi foarte violente, deși diferă de tornade și trombele de aer.