Gelu Cherciu, condamnare definitivă în Italia pentru moartea concubinei sale. Pedeapsa primită de român

Sufletul Monicăi Gondoș, românca din Italia a cărei viață a luat sfârșit în urmă cu mai bine de doi ani ca urmare a violențelor la care era supusă de concubinul ei, Gelu Cherciu, se poate odihni în pace acum, după ce bărbatul român a fost condamnat în mod definitiv la 13 ani de închisoare. Cherciu fusese deja condamnat la aceeași pedeapsă în primă instanță, dar avocatul său a contestat decizia la Curtea de Apel, dar fără succes.

Conaționala noastră, care avea 53 de ani, a fost găsită fără viață chiar de Cherciu în data de 30 mai 2018, în fața casei unde locuiau, situată pe via Colle Orlando din Pescara.

„Am strigat-o, credeam că glumește. M-am apropiat, avea ochii deschiși, am încercat să-i fac masaj cardiac și respirație gură la gură și am văzut că e moartă. Când au sosit carabinierii și ambulanța m-am îmbrăcat și apoi nu mai țin minte ce s-a întâmplat. M-am trezit la spital, când îmi luau sânge, apoi am fost în cazarmă (la carabinieri – n.r.) unde m-au întrebat cum s-a întâmplat. Pot să spun că am găsit-o moartă, eram speriat”, a afirmat Cherciu în fața judecătorului la audierea din data de 6 septembrie 2019.

Deși inițial părea că femeia română ar fi murit din cauze naturale, medicul legist Cristian D’Ovidio a stabilit ulterior că aceasta avea mai multe vânătăi pe corp care au fost „consecințe ale acțiunilor politraumatice suferite de victimă, probabil cu puține ore înainte de moartea sa”. Conform specialistului, așadar, „decesul a fost cauzat de o insuficiență cardio-respiratorie provocată de două coaste fracturate care au perforat plămânul victimei în urma loviturilor primite în spinare.”

Procuratura a evidențiat în cadrul procesului din tribunal că numeroasele răni și vânătăi găsite pe corpul femeii nu au fost provocate în mod accidental și că relația celor doi concubini a fost, cel puțin în ultimii patru ani, una plină de evenimente violente. Anchetatorii au demonstrat, de asemenea, că bărbatul îi controla fiecare mișcare și fiecare apel sau mesaj telefonic pe care femeia îl avea cu alte persoane, chiar și cu fiicele ei și că o chinuia, provocându-i suferințe atât fizice, cât și morale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urmă cu aproape un an, mai exact pe data de 30 septembrie 2019, Gelu Cherciu, în vârstă astăzi de 67 de ani, a fost condamnat în primă instanță la 13 ani de închisoare, deși Procuratura ceruse o pedeapsă de 20 de ani. Avocatul inculpatului, Fabrizio Giannini, a făcut recurs la acea sentință, dar Curtea de Apel din L’Aquila a decis vineri, 18 septembrie 2020, că pedeapsa primită de Cherciu este corectă și a confirmat condamnarea primită inițial. Bărbatul român este acuzat de violență domestică, agravată de moartea femeii.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.