Generalul Claudio Graziano decorat cu ordinul „Steaua României” în grad de Comandor

Luni, 18 martie 2019, a avut loc, la sediul Ambasadei României în Italia, ceremonia de decorare a generalului Claudio Graziano cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari. Înalta distincție a fost conferită prin decret al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat țării noastre, pentru contribuția excepțională avută la consolidarea capacității operaționale a Armatei României, precum și pentru susținerea inițiativelor naționale aflate în derulare.

„Ceremonia din această seară a avut o valență deosebită”, a afirmat ambasadorul George Bologan, aducând cu acest prilej un omagiu tuturor celor care, îmbrăcând uniforma militară, ”reprezintă un simbol al virtuților, al nobleței caracterului și creează un sentiment puternic de siguranță și de speranță, într-un context în care societatea umană este supusă uneori ofensivei superficialității și dezinteresului față de implicarea pentru bunăstarea generală”.

Ambasadorul George Bologan la ceremonia de decorare a generalului Claudio Graziano. Foto: Ambasada României în Italia

Subliniind cum cooperarea militară contribuie în mod concret la sporirea coeziunii, șeful misiunii diplomatice a mulțumit generalului Graziano pentru activitatea sa în serviciul păcii și al securității și pentru apărarea valorilor universale, care stau la baza colaborării româno-italiene în cadrul UE și al NATO. În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ambasadorul Bologan a subliniat importanța atribuită de țara noastră consolidării Politicii de Securitate și de Apărare Comună, o componentă esențială pentru afirmarea Europei ca actor global care, „într-un context internațional plin de provocări, este, în continuare, garant și generator fundamental de democrație, prosperitate și securitate”.

La rândul său, generalul Claudio Graziano a adus mulțumiri României pentru distincția conferită, precum și aprecieri față de cooperarea foarte bună între forțele armate italiene și române, prezente în teatre de operații, în cadrul unor misiuni comune. În calitate de fost șef al Statului Major al Apărării al Republicii Italiene și actual președinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Graziano a afirmat că Statele Membre trebuie să promoveze împreună „idealul european” și să transmită tinerei generații rolul avut de UE în garantarea a 75 de ani de pace.

Ceremonia de decorare a generalului Claudio Graziano. Foto: Ambasada României în Italia

Ceremonia de decorare s-a desfășurat în prezența unui public format din oficiali de rang înalt din cadrul Președinției Republicii Italiene, Ministerului Apărării italian, din conducerea tuturor categoriilor de forțe armate din Peninsulă, precum și din atașați militari și membri ai corpului diplomatic acreditat la Roma.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI