Germania, Olanda și Austria se opun aderării rapide a României şi Bulgariei la Schengen

Ministrul german de Externe, Thomas de Maizière, şi premierul olandez, Mark Rutte, se opun admiterii rapide a României şi Bulgariei în zona Schengen.

Cancelarul austriac, Christian Kern, a anunţat anterior acelaşi lucru.

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: „Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

Premierul olandez a respins îndemnul pe care preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, l-a prezentat în discursul său privind starea Uniunii Europene.

”Dacă vrem să consolidăm protecţia frontierelor noastre externe, atunci avem nevoie să deschidem zona Schengen către Budapesta şi România imediat”, a spus președintele CE.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul german de Externe a declarat, la Bruxelles, că el împărtăşeşte viziunea lui Juncker, dar căeste un drum lung de parcurs.

Cancelarul austriac şi şeful diplomaţiei, Kurz Austriei, au respins şi ei propunerile lui Juncker.

Cei doi au precizat că zonele euro şi Schengen „sunt deschise tuturor, dar de fapt doar celor care îndeplinesc criteriile”.

Guvernele de la Bucureşti şi Sofia au anunţat de ani de zile că sunt pregătite să adere la Schengen.

O nouă încercare în acest sens ar urma să aibă loc în timpul preşedinţiei semestriale bulgare a UE, care preia mandatul la 1 ianuarie 2018.

- Continuarea după publicitate -

Federaţia germană a comercianţilor, BGA, a argumentat că există diferenţe uriaşe între statele membre ale Eurozonei, de exemplu în domeniul competitivităţii, iar primirea unor ţări cu economii slabe ar amplifica aceste probleme.

Problema nu este introducerea euro, a apreciat un purtător de cuvânt al asociaţiei, ci faptul că în ţările care vor să adere la zona euro „există o lipsă de voinţă politică de implementare a reformelor”.

- Mai multe după publicitate -