Gest impresionant în Italia, o soacră a donat un rinichi salvând viața nurorii sale: „Mă iubește ca pe o fiică”

O femeie în vârstă de 44 de ani din Padova avea nevoie de un transplant de rinichi și salvarea sa a venit din partea soacrei care s-a înscris în programul de schimb numit „Deck”. Soacra nu era compatibilă, dar a reușit să obțină un rinichi de la un donator după ce ea însăși a donat un rinichi la rândul ei.

Debora Grigio aștepta de ceva vreme un transplant de rinichi. Soacra ei, pe nume Annalisa Morandin, în vârstă de 67 de ani, i-a salvat viața aderând la programul de schimb numit „Deck”. În practică, rinichiul soacrei l-a primit o altă pacientă aflată pe lista de așteptare, iar nora sa a primit un rinichi compatibil de la o persoană care a decedat.

„Ea mă iubește ca pe o fiică”, a scris Debora pe rețelele de socializare, povestind gestul iubitor al mamei soțului ei. O donație neașteptată pe care Annalisa a ales să o facă fără ezitare.

Debora a descoperit că era bolnavă la vârsta de 30 de ani de o boală autoimună, glomerulonefrita Berger, o patologie care provoacă insuficiență renală. Această boală nu poate decât să degenereze, deși ținută sub control de medicamente și încetinită de cortizon. În 2018, din cauza unei gripe deosebit de agresive, boala s-a agravat. Din acel moment medicii au început să vorbească cu Debora despre dializă și transplant. „Atunci soacra mea m-a privit în față și nu a avut nicio îndoială”, a declarat femeia pentru ziarul Il Gazzettino.

Timp de doi ani, cele două femei au fost supuse unor examene specifice pentru a afla dacă soacra ar putea fi donatoare compatibilă. În timpul ultimelor investigații ceva nu a mers bine, s-a dovedit că nivelurile de antigen ale Deborei erau atât de mari încât riscau să respingă rinichiul Annalisei, făcându-l complet incompatibil. „A căzut lumea peste noi”, a mărturisit Debora.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia era tratată la Centrul de Transplant de Rinichi și Pancreas al spitalului Universitar din Padova, condus de profesorul Paolo Rigotti. Aici, din martie 2018, programul „Deck” a intrat în faza sa experimentală, considerat o inovație la nivel mondial.

„Adesea, donarea directă între persoane legate emoțional nu este posibilă din cauza unei incompatibilități imunologice. Programul Deck este o mare oportunitate de a crește numărul de transplanturi vii, obiectiv principal al rețelei noastre naționale de transplant”, a declarat directorul Centrului Național de Transplant, Massimo Cardillo.

Distribuie acest articol