Act de rasism în Italia: profanate mormintele a două fetițe africane. Le-au fost colorate fețele în fotografiile de pe pietrele funerare

Un deplorabil act de rasism se ipotizează a fi gestul unei persoane încă necumoscute care a profanat mormintele a două fetițe de origine africană, aflate într-un cimitir din Novara (Piemonte), în nordul Italiei. Cineva s-a jucat cu o cariocă neagră desenând la întâmplare pe fața fetițelor din fotografiile aflate pe pietrele funerare ale acestora. Părinții fetițelor decedate au anunțat carabinierii, informează Repubblica.

Mormintele celor două micuțe africane decedate se află în zona „Campo degli Angeli” (Câmpul îngerilor) din cimitirul din Novara. Cineva s-a jucat cu o cariocă neagră pe fotografiile lor aflate pe pietrele funerare de pe morminte, act pe care primarul Novarei, Alessandro Canell, îl numește „nedemn” dar edilul nu poate confirma că este un gest făcut cu atitudine rasistă până când nu se vor avea probe concrete. „Nu putem încă să facem nici o ipoteză.” a declarat primarul. „Tatăl uneia dintre fetițe, care a descoperit desenele de pe fotografia fiicei sale, a observat că există și alte pietre funerare dedicate copiilor africani care nu au fost profanate. Este posibil ca acesta să fie gestul unui nesăbuit care a ales la întâmplare, dar oricum rămâne un act foarte grav”, a mai spus Alessandro Canell, care este membru al Ligii aflată în prezent la putere în Italia.

Act de rasism în Italia: profanate mormintele a două fetițe africane. Le-au fost colorate fețele în fotografiile de pe pietrele funerare. Foto: Repubblica

Unul dintre părinți, când și-a dat seama că mormântul fiicei sale a fost profanat, a avertizat serviciul de pază al cimitirului. Fapta a fost adusă la cunoștința administrației locale iar primarul a sunat familiile implicate pentru a-și manifesta solidaritatea. „Sunt rușinoase aceste desene de pe fotografiile fetițelor”, a spus Canelli, care a cerut poliției municipale din Novara să investigheze incidentul.

Italia în vizorul ONU privind creşterea rasismului

ONU va trimite în Italia o echipă pentru a face evaluări asupra creşterii violenţei şi rasismului împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană sau romilor”, a anunţat la începutul acestei săptămâni la Geneva Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, în deschiderea lucrărilor Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit până pe 28 septembrie, precizând că o echipă va fi trimisă, din motive similare, şi în Austria.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Avem intenţia să trimitem personal în Italia pentru a evalua creşterea puternică a actelor de violenţă şi a rasismului împotriva migranţilor, persoane de origine africană şi romi”, a spus Bachelet.