Gestul unei moldovence din Italia, lăudat și apreciat de o italiancă: „M-a impresionat!”

O moldoveancă în vârstă de 33 de ani este lăudată în presa italiană pentru un gest care ar trebui să devină normalitate: tânăra a găsit un portofel cu bani, carduri și documente de identitate și l-a înapoiat proprietarei după o serie întreagă de vicisitudini, relatează La Voce del Trentino.

O întâmplare care a confirmat că onestitate și sensul civic este o valoare încă prezentă în mulți dintre noi, indiferent de naționalitate sau clasă socială.

Femeia, originară din Republica Moldova, a găsit portofelul în fața unei stații de autobuz din Lavis, o comună din provincia Trento, regiunea Trentino-Alto Adige. Portofelul conținea carduri bancare, documente de identitate și 80 de euro în numerar.

Toate au ajuns intacte, la o italiancă domiciliată în localitatea respectivă. Numai că, pentru femeia din Moldova nu a fost deloc ușor să returneze portofelul și aici vine partea deosebită a acestei întâmplări.

Marina Mosna. Sursa foto: La Voce del Trentino

Totul a început în jurul orei 13:00, când Marina Mosna (foto) a decis să meargă împreună cu o colegă într-o pizzerie pentru a servi masa de prânz. Au mâncat ceva rapid și s-au întors la muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când a ajuns la birou, Marina și-a dat seama că a pierdut portofelul. S-a întors la pizzerie și prin locurile prin care tocmai trecuse, dar nu l-a mai găsit.

Din fericire, portofelul fusese găsit între timp de o persoană onestă, care s-a pus imediat pe căutat persoana păgubită.

Tânăra moldoveancă, după ce a citit numele pe cartea de identitate a femeii italiene și i-a văzut poza, a căutat-o pe Facebook și așa i-a găsit și numărul de telefon. A sunat-o imediat, dar Marina nu a răspuns pentru că îi apărea număr necunoscut.

Moldoveanca a încercat apoi să o contacteze pe Messenger și WhatsApp, dar nimeni nu i-a răspuns la mesaje.

Nu s-a lăsat păgubașă, ci analizând profilul Facebook al Marinei l-a găsit pe partenerul acesteia. I-a cerut prietenia și i-a scris un mesaj prin care i-a explicat situația. Bărbatul, bănuind că era la mijloc o înșelătorie, a blocat-o fără să-i răspundă.

Pentru tânăra moldoveancă returnarea portofelului a devenit astfel o adevărată misiune, pe care s-a încăpățânat să o ducă la bun sfârșit.

Tot pe Facebook a reușit să o găsească pe fiica italiencei și, în cele din urmă, a reușit să vorbească cu ea. Așa a aflat Marina Mosna că portofelul a fost găsit și că îi va fi returnat intact, cu bani, acte și carduri bancare.

Când cele două s-au întâlnit, Marina a insistat să-i dea moldovencei drept recompensă o parte din banii din portofel, dar aceasta din urmă a refuzat categoric.

„I-am propus să-i dau o recompensă, dar nu a fost nimic de făcut, nu a vrut nici măcar un euro – a povestit Marina Mosna – abia după ce am insistat de mai multe ori a fost de acord să-i ofer micul dejun. Un comportament care m-a impresionat și mai tare când am aflat că este șomeră, în căutarea unui loc de muncă.”

Un gest onest, care nu ar trebui să ne mire, ci să devină normalitate, o poveste de integrare care demonstrează că siguranța societății în care trăim depinde de fiecare dintre noi.