Ghid de supravieţuire pe timp de viscol – recomandări pentru cei care călătoresc cu mașina

Ninsoarea, vântul şi gerul provoacă haos în transporturile din Europa.

Europa se confruntă cu haos în transporturi, după ce temperaturile pe aproape tot continentul au scăzut sub pragul îngheţului, iar ninsoarea puternică a blocat numeroase drumuri, provocând zeci de accidente. În Italia, autorităţile a instituit cod roşu de ninsoare.

În Italia, valul de frig care afectează țara începând de vineri a provocat moartea a cel puțin 5 persoane fără adăpost, la Florența, la Milano și Avellino, lângă Napoli. La Messina a fost descoperit şi un român în vârstă de 46 de ani, decedat din cauza frigului.

La Roma, autoritățile au decis ca mai multe stații de metrou să fie deschise pe parcursul nopții, pentru oamenii fără adăpost, dar numai puțini dintre ei au ales să se refugieze acolo.

Vântul puternic a dus la formarea de troiene de peste un metru înălțime, ceea ce a îngreunat traficul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A nins abundent în zona centrală, dar și în Apulia (sud-est), unde aeroporturile din Bari și Brindisi au fost închise sâmbătă dimineață, aceeași măsură fiind luată și în Sicilia și Insulele Eoliene.

În România, Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenționare cod galben de ger valabilă la nivelul întregii țări în următoarele trei zile.

Dacă trebuie neapărat să pleci la drum cu maşina, ţine cont de recomandările oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

  • evită pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă totuşi, deplasarea este absolut necesară, informează-te dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
  • asigură-te că sistemul de încălzire al autoturismului  funcţionează eficient; urmăreşte cu atenţie, la posturile radio/ tv, sursele on-line, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
  • porneşte la drum cu rezervorul de combustibil plin;
  • păstrează în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
  • utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante;
  • adaptează permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulă cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor;
  • în condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstrează-ți calmul şi nu bloca intersecţiile;
  • ține cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanțele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţine o distanţă mai mare între maşina ta şi cea din faţă!

În cazul în care viscolul te blochează în trafic în afara localităţilor, poţi lua următoarele măsuri:

  • trage pe dreapta şi porneşte luminile de avarie;
  • anunţă evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, indicând locul în care ai rămas blocat. Rămâi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la tine. Nu părăsi autovehiculul dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăposteşti;
  • porneşte motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschizi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
  • mişcă-te pentru a-ţi menţine organismul cald, evitând extenuarea.

Alte recomandări:

Dacă viscolul te prinde afară, este esenţial să te îmbraci gros, să porţi căciulă, să îţi acoperi nasul şi gura cu un fular călduros, să porţi bocanci înalţi îmblăniţi şi să eviţi, pe cât posibil, să te uzi la picioare.

Primele semne ale degerăturilor sunt lipsa de sensibilitate în anumite părţi ale corpului (degetele de la mâini sau picioare, vârful nasului, lobul urechii etc.) şi dacă sesisezi astfel de simptome fă tot posibilul să primeşti îngrijiri medicale cât mai rapid. În momentul în care intervine tremuratul incontrolabil, vorbirea incoerentă şi pierderea de memorie, deja poate fi pusă problema hipotermiei, afecţiune gravă care poate duce chiar şi la deces dacă nu este tratată la timp.

Înainte ca furtuna să înceapă, trebuie să îţi faci câteva provizii de hrană, cum ar fi conservele (nu uita de deschizătoarele speciale!) şi alte alimente comestibile care nu trebuie refrigerate, dar şi sticle cu apă potabilă, lanternă şi baterii, precum şi pături călduroase.

În cazul în care furtuna de zăpadă te prinde în casă şi are drept consecinţă întreruperea curentului electric, va trebui să ţii cont de următoarele aspecte:

  • Alimentele ţinute la frigider se vor păstra reci timp de 4-6 ore, deci ţine uşa la frigider închisă, pentru a le creşte termenul de valabilitate;
  • Anumite alimente sunt considerate sigure pentru consum chiar dacă nu se ţin în frigider: unt, margarină, caşcaval, fructe proaspete, legume, suc de fructe, gemurile de fructe, sosurile, ketchup-ul, muştarul, măslinele.

Dacă ai un istoric medical de afecţiuni cardiace sau ai suferit în trecut un atac cerebral, ori pur şi simplu dacă starea ta fizică nu este una excelentă, evită să ieşi în frig şi să depui efort.