„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene” – nelipsit din biblioteca emigrantului român

„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene” a fost lansat de Ministerul Afaerilor Externe la 23 februarie 2010 şi cuprinde informaţii referitoare la aspecte generale privind dreptul de muncă în statul respectiv, chestiuni legate de liberalizarea pieţei de muncă, restricţii ale pieţei de muncă, informaţii referitoare la obţinerea autorizaţiei de muncă, datele de contact ale autorităţilor locale cu competenţe în domeniul muncii şi securităţii sociale din fiecare stat membru UE, precum şi cele mai importante reglementări în domeniu.

Imagine de la lansarea cărții.

Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene, este disponibil în librării și pe site-urile de specialitate.

Materialul prezintă sfaturi utile pentru persoanele care doresc să lucreze într-unul din cele 26 de state comunitare şi care nu doresc să fie victimele traficanţilor de forţă de muncă.

Ghidul este elaborat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României în statele respective, având în vedere şi cazurile consulare cu care aceştia s-au confruntat.

Din recomandările Ghidului:

Nu munciţi la negru dacă doriţi să beneficiaţi de toate drepturile sociale, indiferent de statul membru UE în care intenţionaţi să lucraţi.

Pentru cetăţenii români există state membre ale UE care au păstrat anumite restricţii în privinţa accesului la piaţa muncii. Aceste restricţii vor fi înlăturate pe parcurs.

Atenție! În cazul în care obţineţi un loc de muncă într-un alt stat membru UE, ţineţi cont de faptul că aveţi dreptul la condiţii de muncă identice cu cele ale cetăţenilor statului gazdă, fără discriminare.

Această egalitate de tratament vizează:

  • remunerarea și celelalte condiții de angajare și de lucru;
  • sănătatea și siguranța la locul de muncă;
  • accesul la formare profesională, școli profesionale și centre de recalificare, pentru lucrători și copiii lor;
  • accesul la locuințe, inclusiv la locuințe sociale sau facilitarea accesului la cumpărarea de locuințe;
  • dreptul de a se afilia la un sindicat, de a vota și a fi ales în posturi de administrare sau de conducere ale unui sindicat;
  • avantajele sociale și fiscale;
  • concedierea, reintegrarea după concediere și reinserția profesională.

Accesul la un loc de muncă poate fi condiţionat de anumite calificări, diplome, experienţă sau cunoaşterea unei limbi străine. De asemenea, este permisă testarea nivelului de cunoaştere a limbii naţionale a statului gazdă .

În sectorul public, statele membre UE pot rezerva unele locuri de muncă pentru proprii cetăţeni.

În cazul în care vă pierdeţi locul de muncă în statul gazdă, aveţi dreptul la ajutor de şomaj în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării respective.

Odată ce aţi abandonat, din proprie iniţiativă, un loc de muncă, este posibil ca, în unele ţări, să vă pierdeţi dreptul la prestaţii de şomaj. Înainte de plecare, verificaţi drepturile de care beneficiaţi în baza legislaţiei ţării în care aţi ocupat ultimul loc de muncă, deoarece există o perioadă de aşteptare pentru transferul prestaţiilor.

- Continuarea articolului după publicitate -

Potrivit Directivei 2004/38/CE a PE si CONS privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora aveţi dreptul de şedere pe teritoriul altui stat membru pe o perioadă de cel mult trei luni fără nici o altă condiţie sau formalitate în afara cerinţei de a deţine o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil.

Pentru perioade de şedere ce depăşesc trei luni, statul membru gazdă vă poate cere să vă înregistraţi la autorităţile competente.

Ar putea să vă mai intereseze:

Românii din străinătate se pot programa online pentru obținerea serviciilor consulare

Lista noilor prețuri pentru serviciile oferite de consulatele românești după eliminarea taxelor consulare de la 1 februarie 2017

Pensia comunitară – află cum poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în alte state UE

UE – tarifele de roaming pentru telefonia mobilă din interiorul Uniunii Europene vor fi eliminate din 15 iunie, 2017

Diferența dintre Consulat și Ambasadă și îndatoririle acestora față de cetățenii români aflați în străinătate

Alocația europeană pentru copiii ai căror părinți muncesc în străinătate

Informații despre divorț și separarea legală în statele Uniunii Europene

Cetățenii români și dreptul la muncă în Uniunea Europeană

Cum să faci un CV European – modele și instrucțiuni

Susține publicația noastră!
CrystalDENT Milano CrystalDENT Milano

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate