Green Pass în Italia: Persoanele scutite de prezentarea certificatului COVID-19 la locul de muncă

Certificatul Covid-19 va fi obligatoriu în Italia, începând de vineri, 15 octombrie 2021, pentru toți angajații publici și privați. Încălcarea acestei prevederi poate aduce amenzi de până la 1.500 de euro.

Angajații care nu vor avea asupra lor certificatul Covid, în momentul prezentării la serviciu, nu vor fi lăsați să intre și vor fi considerați absenți nejustificați. După cinci zile de absență nejustificată relația de muncă este suspendată și salariatul intră practic în concediu fără plată.

Cu toate acestea, nu tuturor li se va cere să dețină un Green Pass. După cum indică și o circulară a Ministerului Sănătății, sunt avute în vedere cazuri specifice de scutire. Iată care sunt acestea:

Copiii sub 12 ani

Copiii cu vârsta sub 12 ani nu trebuie să dețină și, prin urmare, să prezinte certificatul deoarece sunt excluși din campania de vaccinare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele scutite de la vaccinare pe motive de sănătate

Există mai multe cazuri în care nu este posibilă vaccinarea împotriva Covid-19. Persoanele care din motive de sănătate nu pot fi supuse inoculării și care pot să prezinte certificare medicală adecvată sunt, prin urmare, scutite de Green Pass.

Scutirea se aplică și persoanelor care au avut o reacție alergică severă după administrarea primei doze. Cu toate acestea, în acest caz, este posibilă utilizarea unui alt vaccin decât cel al primei administrări, prin efectuarea unui consult alergic.

Femeile însărcinate

Pentru femeile însărcinate, Ministerul Sănătății precizează că „vaccinarea anti-SARS-CoV-2 nu este contraindicată în timpul sarcinii. Dacă, după evaluarea medicală, se decide amânarea vaccinării, femeii însărcinate i se poate elibera un certificat de scutire temporară de la vaccinare.”

Persoanele cu miocardită sau pericardită

Cei care au înregistrat cazuri de miocardită sau pericardită după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, fără a putea continua cu inocularea celei de-a doua doze, pot obține, de asemenea, scutire de la Green Pass.

ReiThera

Scutirea de Green Pass este valabilă și pentru cetățenii care au primit vaccinul ReiThera (una sau două doze) ca parte a studiului experimental COVITAR. Certificatul va fi emis de medicul responsabil al centrului de testare unde a fost efectuat.

Cetățenii care dețin o adeverință de scutire vor putea desfășura toate activitățile pentru care este necesar certificatul COVID-19, inclusiv prezența la locul de muncă.

Certificatul digital Covid-19 este eliberat persoanelor vaccinate, celor care au avut Covid și s-au vindecat în ultimele 6 luni și celor care au fost supuse unui test obținând un rezultat negativ (valabil 48 de ore în cazul testului antigen și 72 de ore în cazul testului tip RT-PCR).