Grupare infracțională românească judecată în Italia. „Erau profesioniști în furturi, teroarea supermarket-urilor”

Procesul împotriva grupului infracțional, format din mai mulți cetățeni de naționalitate română, supranumit „Banda del buco”, s-a reluat pe 22 decembrie 2021, cu o trecere în revistă a părților păgubite. În noaptea dintre 21 și 22 august 2014, acest grup infracțional a dat o „gaură” de 25 de mii de euro la magazinul Carabetta din Cassia Nord, de lângă Viterbo (Lazio).

„Conform acuzațiilor, erau profesioniști în furturi, teroarea supermarket-urilor”, relatează Tuscia Web.

O pradă uriașă, formată din îmbrăcăminte, lenjerie și obiecte de uz casnic, furată noaptea de hoții care au pătruns în magazin printr-o intrare laterală, după care au devastat lăzi și seifuri și au golit rafturile. Au reușit să fure, pe lângă bunurile de pe rafturi, chiar și seiful cu încasările de 12 mii de euro, precum și o chitanță cu suma de 12 mii de euro, scrisă de mână.

Nu era prima lovitură și nici ultima. Dar, în luna octombrie a anului 2015, nouă membri ai bandei au fost arestați de carabinierii din Viterbo. Toți erau de naționalitate română. Cinci dintre ei, trei bărbați și două femei, sunt încă judecați în fața completului prezidat de judecătoarea Elisabetta Massini, sub acuzația de asociere infracțională menită să primească obiecte de origine necunoscută. „Creierele” acestei organizații infracționale, active în provincia Viterbo între anii 2014 și 2015, potrivit procuraturii, sunt doi frați, apărați de avocatul Andrea Fabbio.

Furau totul de peste tot. De la alimente în supermarketuri, la încălțăminte în magazinele de brand unic, la îmbrăcăminte, cosmetice și parfumuri în magazinele din galeriile mall-urilor. De la unelte de lucru și anvelope de la marii retaileri din Tuscia, până la pachete de cafea, ulei de motor, becuri pentru farurile mașinilor și chiar role de hârtie igienică și prosoape de bucătărie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cei doi lideri ai bandei au fost trădați de un complice beat, ajuns în Sala de Urgențe a Spitalului din Belcolle (Alessandria). Datorită acestuia, bunuri furate de tot felul, destinate exportului, au fost găsite ascunse în trei garaje închiriate în Viterbo de către hoți.

Unul era în via Madre Teresa di Calcutta din cartierul Santa Lucia, unul în viale Bruno Buozzi din Pilastro și celălalt în via Igino Garbini din Villanova. Erau trei garaje în care bunurile furate erau ascunse, așteptând să fie revândute în Italia sau în străinătate. Victimele hoților erau de ordinul zecilor, majoritatea din principalele puncte de vânzare ale capitalei și provinciei Viterbo.

Printre declarațiile audiate în sala de judecată, în Ajunul Crăciunului, se numără și responsabilul de zonă de atunci al lanțului de magazine Lidl, căruia polițiștii i-au cerut, pe 3 februarie 2015, să vizioneze un filmuleț cu bunurile ascunse în garaje.

„Furturile au fost continue și regula era să le denunțăm pe toate. La Viterbo, pe lângă alimente, în principal conserve, hoții și-au însușit și îmbrăcăminte de tot felul, din liniile noastre exclusive. Bunurile care ni s-au arătat deja erau în curs de sechestru, și mai erau și alte bunuri furate, provenite din alte furturi”, a explicat reprezentantul Lidl.

Zeci de plângeri au fost primite la finalul ședinței, pentru a reveni în sala de judecată mai „flexibili” pe 29 iunie, atunci când va fi audiat ultimul martor și când este programată și dezbaterea.

Conform celor reieșite la ultima audiere, la Viterbo ar fi fost spart și magazinul Gardenia, de unde s-au furat până și testerele de parfumuri de marcă, cu eticheta magazinului .

Un bar de lângă Registrul Auto a fost, de asemenea, jefuit de bandiți în noaptea de 20 iunie 2014. „Pentru a intra, au forțat ușa și au luat congelatorul, înghețată, alimente congelate, băuturi, un automat de cafea care singur valora în jur de 1400 de euro”, a declarat proprietarul în sala de judecată.

Pe 6 martie 2015, la un punct de vânzare al distribuitorului de alimente Conad, hoții ar fi dat o lovitură mică, furând mezeluri, lichioruri și orice altceva cu brandul, atât de ușor de recunoscut și returnat, ca și în alte cazuri, victimelor. La un en-gros din Ronciglione ar fi dispărut sticle de băuturi alcoolice și 24 de pachete de cafea Lavazza Oro, furate de bandiții travestiți, sub ochii camerelor video de supraveghere.

În cadrul procesului a fost audiat și un polițist din echipa mobilă. „ În ianuarie 2015, cu mașina de poliție a fost adus la Sala de Urgență a Spitalului Belcolle un bețiv român care a suferit o criză, după ce a ieșit dintr-un garaj cu bunuri furate, ascunse”, a explicat el.

„Ne-am dus pe via Madre Teresa di Calcutta și locatarii au ieșit imediat să ne spună că acolo a existat un du-te-vino suspect. Înăuntru am găsit diferite bunuri furate din cel puțin patru spargeri: o șuncă de 162 de euro cu eticheta de preț încă atașată, furată dintr-un supermarket din apropierea secției de poliție; o grămadă de anvelope furate toate dintr-un magazin din Vetralla în ultima lună, în cursul mai multor raiduri, un automat de cafea si saci de cafea furați dintr-un bar din apropierea Registrului Auto, o cantitate incredibila de plăcuțe antifurt, precum și seiful și bonul cu chitanța scrisă cu pixul, a loviturii din august de la magazinul universal Carabetta din Cassia Nord”.