Guvern PNL-PSD-UDMR în România. Partidele pe care le-ar vota românii din Italia dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier al Guvernului de coaliție PNL-PSD-UDMR. Executivul va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Partidele au stabilit lista finală a miniștrilor.

PSD va avea 9 ministere și secretariatul general al guvernului, PNL va avea 8 ministere și UDMR – 3.

Liderii celor trei partide au stabilit un sistem de rotativă, în care intră premierul și ministerele Finanțe, Justiție și Transporturi.

Astfel, din vara anului 2023, premierul ar urma să fie de la PSD, iar liberalii vor avea ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor. Justiția ar urma să treacă la PSD.

Românii din Italia au privit cu repulsie criza politică din România declanșată în septembrie, când o ședință de guvern a fost invocată de prim-ministru pentru aprobarea „programului de investiții Anghel Saligny”, care ar ajuta la dezvoltarea locală a satelor românești, urmată de demiterea Ministrului Justiției Stelian Ion (numit de USR PLUS) de către prim-ministrul Cîțu și numirea Ministrului de Interne Lucian Bode (PNL) ca interimar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Într-un sondaj efectuat de Rotalianul, la întrebarea cu cine ar vota dacă ar fi organizate acum alegeri parlamentare, cei mai mulți dintre românii rezidenți în Italia au răspuns că nu ar vota, apoi au fost cei care în procent mare au ales AUR drept opțiune de vot, urmat de USR-PLUS și PSD. Partidul Național Liberal se află mult la coada clasamentului.

Miniștri din Guvernul Ciucă

Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Vicepremier: Sorin Grindeanu
Miniștrii PSD

Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii: Marius Budăi
Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministerul Economiei: Marius Humelnicu
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu
Miniștrii PNL

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu
Miniștrii UDMR

Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Sportului: Eduard Novak

Nicolae Ciucă va depune marți, la Parlament, lista de miniștri și programul de guvernare. Audierea miniștrilor va avea loc miercuri, iar votul pentru învestirea noului guvern, joi.