Hramul Parohiei „Sfânta Muceniţă Pelaghia” de la Montecatini Terme în zilele de 4 și 5 mai 2019

În zilele de sâmbătă, 4 mai și duminică, 5 mai 2019, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniţă Pelaghia” – Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana I, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, îşi serbează hramul. În contextul acestei sărbători, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, manifestările închinate Ocrotitoarei Parohiei Ortodoxe Române din Montecatini se vor desfăşura după un program special.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 4 mai, de la ora 9:00, se va oficia slujba Acatistului, urmată de Sfânta Liturghie în limbile română, aramaică şi georgiană. Din sobor vor face parte slujitori ai Sfântului Altar-membri ai delegaţiei Patriarhiei Georgiei, condusă de părintele protopop Giorgi Taturashvili şi de arhimandritul Serafim Bit-Haribi, precum şi alţi preoţi invitaţi. Delegaţia din Georgia va aduce spre închinare un fragment din moaștele Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel nebun pentru Hristos. În seara zilei de sâmbătă, de la ora 18:00, se va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Duminicii a II-a după Paşti şi Sfintei Muceniţe Pelaghia.

Concert de muzică religioasă în limba lui Iisus

Duminică, 5 mai, de la ora 8:30, se vor oficia Utrenia şi Acatistul, iar de la ora 10:00 Sfânta Liturghie se va săvârşi de către un sobor de preoţi. Masa de hram va avea loc în aşezământul filantropic al Bisericii Catolice „Corpus Domini” din Via Marruota Numărul 105-Montecatini Terme. Biletele de participare pentru masa de hram se pot achiziționa de la pangarul bisericii Parohiei Ortodoxe Române Montecatini Terme.

De la ora 16:00, arhimandritul Serafim din Georgia va susţine în Biserica Catolică Corpus Domini din via Marruota Numărul 105 un concert de muzică religioasă în limba aramaică. Prin rugăciune în comuniune cu divinul, arhimandritul Serafim va cânta în limba Mântuitorului Iisus Hristos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. „Hramul unei biserici este cea mai importantă sărbătoare a unei comunităţi după slujba de Înviere. Onomastica bisericii comunităţii româneşti din Montecatini Terme reprezintă un prilej de bucurie pentru ctitori, binefăcători şi pentru pelerinii care primesc necontenit ajutorul Maicii Domnului şi al sfinţilor ce mijlocesc la tronul Preasfintei Treimi. Îi aşteptăm pe toţi credincioşii care iubesc Biserica lui Hristos să vină la Montecatini Terme pentru a mulţumi lui Dumnezeu prin rugăciune pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră. În acelaşi timp, ne vom bucura de prezenţa delegaţiei ortodoxe din Patriarhia Georgiei, care va aduce un fragment din moaştele Sfântului Gavriil, şi de concertul pe care arhimandritul Serafim îl va susţine în premieră în Italia”, s-a exprimat preotul Matei Tulan, parohul Parohiei Ortodoxe Române Montecatini Terme, care este şi consilier eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Şase ani de misiune la Montecatini Terme

Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniţă Pelaghia” – Montecatini Terme a fost înfiinţată în luna ianuarie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan. Pe 16 ianuarie 2013, a fost identificată o capelă în incinta Bisericii Catolice „Santa Maria Assunta”, din centrul oraşului Montecatini Terme, unde s-au săvârşit pentru început primele slujbe ortodoxe. Pe 2 februarie 2013, capela bisericii a fost înfrumuseţată şi pregătită pentru Sfânta Liturgie, cu ajutorul credincioşilor din Montecatini şi din România.

În ziua următoare, duminică, 3 februarie 2013, s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie, la care au participat peste 100 de credincioşi. Treptat, comunitatea s-a întărit, capela devenind neîncăpătoare, astfel că s-a hotărât căutarea unui alt loc în care să se poată oficia sfintele slujbe. La sfârşitul lunii martie 2013, s-a identificat o clădire în Via Volturno Numărul 26, astfel că s-au început demersurile pentru documentaţie, iar în paralel s-a realizat o amplă lucrare de amenajare. În luna octombrie a anului 2016, în biserica Parohiei Ortodoxe Montecatini Terme a poposit pentru o săptămână icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Sfânta icoană a izvorât mir în ultimele trei zile de şedere la Montecatini Terme, enoriaşii despărţindu-se cu lacrimi de odorul de mare preţ care le-a mângâiat inimile şi le-a ascultat suspinul sufletului.

În perioada imediat următoare, clădirea Parohiei Ortodoxe Române Montecatini Terme va fi suspusă unui proces de reabilitare, astfel încât arhitectura interioră şi exterioară să corespundă stilului de cult ortodox. Astfel, credincioşii au şansa să vină în sprijinul acestei lucrări de amploare prin rugăciune sau prin donaţii, pentru a-şi înscrie numele în rândul ctitorilor, dar mai ales în cartea vieţii, ce se va deschide fiecăruia dintre noi la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos.

Comunicatul transmis redacției noastre este semnat de Constantin Ciofu.

Hramul Parohiei „Sfânta Muceniţă Pelaghia” – Montecatini Terme, 4 – 5 mai, 2019
Hramul Parohiei „Sfânta Muceniţă Pelaghia” – Montecatini Terme, 4 – 5 mai, 2019