Iluzia muncii în Italia: „Dacă aș fi știut că asta e viața în Italia, nu aș fi venit”

Raid al polițiștilor în provincia italiană Ragusa, unde au fost găsiți nici mai mult, nici mai puțin de 66 de muncitori exploatați la negru și plătiți cu o nimica toată pentru munca depusă. În urma raidului au fost arestați 4 oameni de afaceri.

„Dacă aș fi știut că asta e viața în Italia, nu aș fi venit. Vă jur pe tot ce am”, le spunea Ada, o tânără mamă româncă, jurnaliștilor de la ziarul italian La Repubblica. Iar tot ce are Ada mai de preț este zâmbetul fetiței sale de numai 2 anișori, care locuia cu ea și cu soțul său într-un bordei de câțiva metri pătrați din localitatea Vittoria, bordei pus la dispoziție de patronul pentru care lucra.

„Casa” lor era practic o magazie construită în mod abuziv, între serele patronului italian. Aveau o cameră în care dormeau și tot acolo găteau și mâncau. Toaleta era la câțiva pași distanță de acea cameră. Și asta este doar o parte din ceea ce au descoperit polițiștii în cadrul raidului împotriva exploatării muncii la negru, în urma căruia au arestat 4 afaceriști italieni din zonă, au denunțat în stare de libertate alții 4 și au găsit 66 de muncitori care erau exploatați, printre care și conaționala noastră, Ada cu familia sa.

„Eram plătită cu 3 euro pe oră, niciun cent mai mult, niciun cent mai puțin. Atât cât ajungea ca să supraviețuim. Eram săracă atunci când am ajuns în Sicilia, acum 10 ani, dar nici acum nu mi-e mai bine. Până să vină poliția locuiam în depozitul firmei, într-o magazie fără paviment și cu găuri în ea. Seara era un frig… ”, le mai povestește jurnaliștilor tânără mamă româncă în timp ce își mângâie fiica.

„Magaziile ni le puneau la dispoziție patronii. Eu plăteam 2 euro pe zi pentru a putea locui acolo, bani care-mi erau trași din salar”, povestește un alt muncitor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Printre muncitorii exploatați se afla și un adolescent italian de 16 ani, care a abandonat școala de ceva timp. Fără nici un mijloc de protecție, băiatul de 16 ani iriga terenurile folosind îngrășăminte toxice pentru oameni.

„Lucram aici de câteva săptămâni. Pentru munca asta mă plăteau 30 de euro pe zi. Îi foloseam pentru a-mi ajuta familia, tatăl meu e șomer și eu trebuie să muncesc din greu”, povestește tânărul italian.

Ada, în schimb, e tristă, relateză jurnaliștii italieni. Se gândește la nimicul pe care-l avea în România și la nimicul pe care-l are aici. „Vreți să știți de ce lucrez pe doi bani? Nu găsesc nimic mai bun în jur, trebuie să-i dau de mâncare fiicei mele”, mai adaugă Ada, cu lacrimi în ochi.

„Eram săracă în România, dar măcar aveam o casă. Era mare. Visam altfel viața în Italia”, încheie cu amărăciune tânăra mamă româncă.

Distribuie acest articol