În apropierea campaniei electorale, PSD vinde din nou iluzii: ”Eliminarea a 102 taxe nefiscale”.

”Eu nu cred până nu văd!” (Toma Necredinciosul)

PSD va depune luni, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe de la 1 ianuarie 2017, a anunțat duminică președintele partidului, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.

În curând se va da startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și vom fi invitați, din nou, să mergem la urne pentru a-i vota pe viitorii parlamentari. Ca de fiecare dată se vor înghesui să promită marea cu sarea, vor apela la pomeni electorale și la alte trucuri pentru a-i face, încă odată, pe români să viseze la cai verzi pe pereți.

Dacă măcar jumătate din promisiunile făcute în campaniile electorale din ultimii 26 de ani s-ar fi realizat, luminița de la capătul tunelului s-ar fi transformat demult într-un soare orbitor. S-ar fi construit deja în România mii de kilometri de autostradă, metroul s-ar fi introdus chiar și la țară, salariile, pensiile și ajutoarele sociale ne-ar fi scutit în mod decisiv de grija zilei de mâine iar noi, diasporenii, am fi beneficiat de subvenții uriașe pentru a face cale întoarsă în patria-mamă. Într-un cuvânt, râuri de lapte și miere ar fi trebuit să năvălească peste noi. Dar, după ce politicienii își văd sacii în căruță, indiferența cu care ne tratează problemele ne trezește brusc la realitate iar viața poporului român reintră în cotidianul ei cenușiu.

”Voi depune la Parlament, împreună cu colegii mei, un proiect de lege pentru eliminarea a 102 taxe nefiscale care înseamnă mai puțină birocrație și mai mulți bani pentru cetățeni. Dincolo de banii pe care îi cheltuie românii, cel mai rău lucru este umilința la care sunt supuși, nervii cu care se încarcă fiecare român când trebuie să plătească o taxă. Am decis, împreună cu colegii mei, să nu mai așteptăm marea debirocratizare mult trâmbițată de tehnocrați. Nu vrem să așteptăm ca aceste taxe să existe nici anul viitor, mâine vom depune la Parlament și avem convingerea ca vom găsi în parlament destulă susținere astfel încât de la 1 ianuarie aceste taxe să nu existe”, a precizat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Iar mintea mi s-a dus, fără să vreau, vă jur, la un citat de  Friedrich Nietzsche:

”Nu sunt supărat pentru că m-ai mințit. Sunt supărat că de acum înainte nu te mai pot crede!”

Între taxele care vor fi eliminate, susține liderul PSD, se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, iar finalul poveștii deja îl cunoaștem pentru că sunt 27 de ani de când românul se întreabă în ce să mai creadă, mai ales când se vede atât de disprețuit și de umilit de indiferența sfidătoare a clasei politice, de interesele meschine și fățarnice, care ies la iveală când scopul pentru câștigarea puterii este mult mai mare decât nevoile poporului flămând și disperat!

Iar noi, cei din diaspora românească, răspândită în toate colțurile lumii cu voie sau de nevoie, am învățat că de la zis pân’ la făcut este un pas mare și nu mai credem în promisiuni până nu le vedem respectate.

Faptul că în România statul este aproape totul şi societatea aproape nimic, că se iau inițiative în interesul cetățenilor doar în preajma alegerilor când se încearcă manipularea pe față a electoratului, ne dă un sentiment de neîncredere, chiar și atunci când promisiunile sunt poate de bună credință și bine intenționate.

Dar necredinciosul Toma din noi iși amintește absurdul murdar românesc din toate campaniile electorale trecute, promisiunile neonorate ale candidaților care s-au perindat de-a lungul acestor ani pe la tribuna vânzătorilor de iluzii și poate spune doar atât:

Ne este rușine cu parlamentarii țării noastre!

 
 
 
Formația Ritmix din Torino