UPDATE: Cei care vin din România în Italia vor fi obligați să stea în carantină și după 6 ianuarie. Regulile anti-Covid pentru perioada 7 – 15 ianuarie

ACTUALIZARE: În urma unei verificări mai atente a celui mai recent Decret al Președintelui Consiliului de Miniștri din Italia (DPCM 3 decembrie), am constatat că măsura de carantină la intrarea în Italia, din România, va fi aplicată și după data de 6 ianuarie 2021 dacă persoana care intră în această țară a stat sau a călătorit în țara noastră sau una din țările aflate în Lista C într-una sau mai multe din zilele din perioada 21 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021. Această regulă este valabilă până la 15 ianuarie 2021, când va fi emis un nou decret și sunt exceptate persoanele care au călătorit din motive de muncă, sănătate sau alte urgențe care pot fi demonstrate. Le cerem scuze cititorilor noștri pentru confuzia creată prin informația publicată inițial.

Decretul-lege cu noile măsuri anti-COVID, aprobat de Consiliul de Miniștri, stabilește că Italia va fi din nou împărțită, în perioada 7 – 15 ianuarie, pe trei culori care vor corespunde nivelurilor de risc. Revin așadar zonele roșii, portocalii și galbene, după zilele de 5 și 6 ianuarie, când întreaga țară a fost „roșie”.

Toate barurile şi restaurantele de pe teritoriul Italiei vor trebui să închidă în weekend (9-10 ianuarie) iar deplasările dintre localităţi vor trebui reduse la minim în săptămâna 7 – 15 ianuarie

Textul decretului menționează că până la 15 ianuarie 2021 este interzisă orice deplasare între regiuni sau provincii autonome. Deplasările între aceste teritorii se vor face doar în scop de muncă, de strictă necesitate sau pentru motive de sănătate. Cu toate acestea, după cum au impus și decretele anterioare, posibilitatea întoarcerii la domiciliu rămâne valabilă.

Masca și distanța socială vor fi în continuare obligatorii. Barurile și restaurantele vor fi deschise până la ora 18. După această oră se va putea cumpăra mâncare și băuturi „la pachet” – cu interdicția de a le consuma lângă restaurant – sau se va putea solicita livrarea la domiciliu. Magazinele și centre comerciale sunt, de asemenea, deschise. Deplasările vor fi permise până la ora 22:00 și vor putea fi reluate la ora 05:00.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În zilele de sâmbătă 9 și duminică 10 ianuarie, în toată Italia se aplică restricțiile din zona portocalie

Barurile și restaurantele vor rămâne închise (va funcționa numai serviciu de luat la pachet), în timp ce magazinele vor rămâne deschise. Este interzis să se părăsească localitatea, cu excepția motivelor de muncă, educație, sănătate sau strictă necesitate. Circulația va fi permisă de la ora 5:00 la 22:00, fără declarația pe prorpia răspundere. Sunt permise doar călătoriile între localitățile cu o populație care nu depășește 5.000 de locuitori și pentru o distanță de până la 30 de kilometri. Cu toate acestea, este interzisă deplasarea în orașul capitală de provincie.

Școlile

Guvernul italian a decis să amâne până lunea viitoare, pe 11 ianuarie, redeschiderea instituţiilor de învăţământ superior la o capacitate de 50%. Unele regiuni, cum ar fi Veneto, au decis să amâne redeschiderea pentru 31 ianuarie.

S-a decis reluarea cursurilor pe 7 ianuarie pentru școlile primare și gimnaziale.

Numărul de contaminări zilnice a scăzut în Italia de la maximum de circa 40.000 înregistrate la mijlocul lui noiembrie până la sub 20.000 în prezent, însă rata de infectare rămâne una oscilantă, cu multe sute de decese înregistrate zilnic.