Încerca să intre în Italia cu 70 de milioane de euro sub forma unei obligațiuni guvernamentale românești. Bărbat italian arestat la granița cu Elveția

Un cetățean italian a fost denunțat în stare de libertate în ziua de vineri, 24 noiembrie 2017, de către polițiștii de frontieră italieni de la Punctul de Trecere a Frontierei dintre Elveția și Italia, Ponte Chiasso, după ce s-a descoperit asupra sa o obligațiune guvernamentală în valoare de 69.756.565,00 euro, emisă de către Guvernul României.

Cetățeanul italian se afla în trenul EC17, care provenea din Zürich, Elveția și se îndrepta spre localitatea italiană Milano, iar pe lângă obligațiunea guvernamentală emisă în România, asupra bărbatului au mai fost găsite și șapte telefoane iPhone 8 și două telefoane Samsung Galaxy Tab, pentru care acesta nu deținea niciun fel de document.

Atât obligațiunea guvernamentală, pe care bărbatul italian era obligat să o declare la vamă, dar și telefoanele mobile care se aflau în posesia sa, au fost sechestrate de către Garda de Finanțe din localitatea Como în urma sesizării făcute de polițiștii de frontieră, informează ziarul online Giornale di Como.

Ce sunt obligațiunile guvernamentale din România?

Obligațiunile guvernamentale emise în România sunt instrumente financiare care atestă datoria publică a entității emitente (Ministerul Economiei și Finanțelor). Un titlu de stat este o atestare a unei datorii publice, sub formă de bonuri, certificate de trezorerie, obligațiuni sau alte instrumente financiare care pot fi emise în moneda locala sau în valută. Mai multe informații despre obligațiunile guvernamentale puteți citi aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reamintim pe această cale că legea italiană, prin Decretul de Lege nr. 195/20087, prevede la Articolul 3, punctul 1, că oricine intră sau iese din Italia cu o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, este obligat să declare acest lucru la Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane).

Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar, după modelul care-l puteți descărca de aici.