Incident între două avioane, 128 de oameni au riscat să moară fără să-și dea seama

Un incident aeroportuar aproape fatal, între două avioane, evocat recent de către New York Times și actualmente în curs de investigare de către NTSB, agenția americană responsabilă cu investigațiile în domeniul siguranței transporturilor, a avut loc pe Aeroportul Internațional Austin-Bergstrom din Texas.

Două aeronave, un Boeing 737 de la Southwest Airlines, cu 128 de persoane la bord, și un Boeing 767 cargo de la FedEx, cu un echipaj de trei membri, au ajuns în proximitate periculoasă unul față de celălalt pe aceeași pistă, la doar câțiva metri distanță, punând în pericol 131 de vieți.

Un avion a primit autorizație de aterizare pe aceeași pistă de pe care altul, cu pasageri, se pregătea de decolare

Conform reconstruirii, cele două avioane, ambele cu autorizații primite de la turnul de control, au ajuns să se afle pe aceeași pistă, unul pregătit să decoleze și celălalt în procedură de aterizare.

Pilotul aeronavei de marfă, care urma să aterizeze, a reușit să evite tragedia, realizând o manevră în ultimul moment.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timp ce avionul cargo se ridica din nou în aer pentru a evita coliziunea, Boeingul 737, care decola cu 128 de persoane la bord, a continuat să accelereze și să se înalțe în zbor, cu pasagerii care nici n-au știut cât de aproape au fost de un dezastru.

Cele două aeronave au ajuns la aproximativ 15 metri distanță una de cealaltă, ținând cont de coada avionului Southwest și carlinga avionului FedEx.

Evenimentul nu a fost sesizat decât de membrii echipajului avionului de marfă, în timp ce pasagerii și echipajul avionului de pasageri nu au conștientizat gravitatea situației, continuându-și cursa către Cancún, Mexic, fără a fi întrerupți.

Conform investigațiilor preliminare, un controlor de trafic aerian este pus sub acuzare pentru comiterea unor erori semnificative care ar fi putut avea consecințe tragice.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile și prezenței ceții, controlorul nu a putut vedea avioanele pe pistă și a presupus greșit că primul avion putea decola în siguranță înainte ca cel de-al doilea să aterizeze.

Incidentul a avut loc în luna februarie a acestui an, dar informațiile au fost făcute publice abia acum. Investigarea NTSB va oferi în cele din urmă mai multe detalii și o potențială cale de a îmbunătăți aceste protocoale pentru a evita repetarea unui astfel de incident pe viitor.