Alina Bergamini, o sătmăreancă originară din Gherta Mică, județul Satu Mare, care a plecat la muncă peste hotare în urmă cu mulți ani, a demonstrat că, prin perseverență și pasiune, poți depăși orice obstacol.
Stabilită în Stanmore, o suburbie din nord-vestul Londrei, Marea Britanie, conaționala noastră și-a început cariera în bucătăria profesionistă din Roma, capitala Italiei, unde a lucrat ca bucătar-șef într-un renumit restaurant.
Cu toate acestea, drumul ei spre succes în Marea Britanie nu a fost lipsit de provocări, relatează Anunțul UK.
După mutarea la Londra, Alina s-a confruntat cu dificultăți neașteptate pe piața muncii din Regatul Unit.
Deși avea o vastă experiență în domeniul culinar, bariera lingvistică și lipsa unei experiențe anterioare în restaurantele din Marea Britanie i-au împiedicat inițial ascensiunea.
„Bineînțeles, când am ajuns în Anglia, mi-am dorit să fiu tot bucătăreasă… Am încercat, am aplicat pentru un job pe la mai multe localuri, dar n-am avut noroc… Nu am putut să conving pe nimeni că am experiență ca bucătar”, a povestit Alina, explicând dificultățile întâlnite la început.
Din această cauză, ea a fost nevoită să accepte un loc de muncă la spălat vase într-un restaurant din zona Oxford Circus.
Însă norocul i-a surâs într-o zi aparent obișnuită, când un client italian, care o cunoștea din restaurantul în care lucrase ca bucătar-șef în Roma, a recunoscut-o și a fost surprins să o vadă spălând vase în Londra.
El a întrebat-o de ce nu se află în bucătărie, la fel ca în Italia, iar Alina i-a explicat că acum lucrează în spatele scenei.
Clientul italian a intervenit imediat, cerând să vorbească cu patronul restaurantului. După ce a aflat despre trecutul Alinei ca bucătar-șef și manager al unui restaurant de top din Roma, patronul englez a reacționat fără întârziere, promovând-o pe Alina la funcția de Chef chiar a doua zi.
Astfel, românca noastră a revenit la ceea ce îi plăcea să facă cel mai mult, dar de această dată în inima Londrei.
După această reușită, pandemia i-a oferit noi oportunități. Cu mai mult timp la dispoziție, Alina a început să prepare mâncăruri tradiționale românești pentru comunitatea de români din Marea Britanie.
„Am gătit ciorbe, sarmale, fripturi și deserturi tradiționale din Țara Oașului”, spune ea despre această etapă.
În decurs de doi ani, afacerea a crescut semnificativ, iar Alina a decis să renunțe la munca de bucătar în restaurante și să se concentreze pe propriul său business de catering.
Astăzi, Alina conduce cu succes o afacere din casa sa din Stanmore, unde și-a amenajat un laborator omologat, oferind preparate autentice românești pentru clienți dintr-o piață internațională.
Parcursul său demonstrează că, indiferent de obstacolele întâmpinate, talentul și perseverența pot deschide uși spre succes.