Încurcătură cu morți în Italia: Un medic este convins că un moldovean a fost incinerat din greșeală în locul mamei sale

Un medic italian, Ennio De Bartolomei, a decis să dea în judecată compania ce gestionează cimitirul Flaminio din Roma, după ce a primit o urnă în care se presupune că se află cenușa răposatei sale mame, dar care avea o plăcuță cu numele unui cetățean moldovean pe ea.

Medicul este de părere că angajații cimitirului au încurcat cadavrele și în sicriul în care trebuia să fie depus cel al bărbatului moldovean a fost depus trupul neînsuflețit al mamei sale, Fiorella Rossanna Olper, sicriul fiind trimis apoi în Moldova.

Potrivit ziarului La Repubblica, bărbatul italian s-a prezentat la cimitirul Flaminio, situat în cartierul Prima Porta al capitalei din Peninsulă, pentru a ridica urna cu cenușa mamei sale, decedată la data de 11 noiembrie 2020.

Odată ajuns acolo însă, un angajat al cimitirului i-a înmânat o urnă pe care De Bartolomei, după ce a luat-o cu tristețe în mâinile sale, a observat că este scris numele unei alte persoane de fapt.

„Dar nu vedeți că aparține unui bărbat?”, a întrebat fiul răposatei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Uimiți, angajații i-au promis atunci bărbatului că îi vor aduce imediat urna corectă, cu cenușa mamei sale, așa că au intrat în depozit și au căutat-o cu disperare, dar fără succes.

Potrivit sursei citate, bărbatul moldovean a murit la data de 30 noiembrie 2020, deci la 19 zile după mama medicului italian.

În plus, familia bărbatului moldovean nu a cerut ca acesta să fie incinerat, deci ar trebui să fie foarte greu de comis o astfel de greșeală. Cu toate acestea, astfel de cazuri s-au petrecut și în trecut la acel cimitir.

Lucrătorii de la cimitir i-au arătat medicului că urna cu cenușă a fost luată de pe un raft pe care ar fi trebuit să se afle cea a mamei sale.

Mai mult, pe nicio altă urnă nu a fost găsit scris numele femeii decedate, deci misterul s-a amplificat în acel moment.

Îngroziți de posibila eroare pe care ar fi făcut-o, angajații cimitirului au introdus numele și prenumele bărbatului moldovean în computer pentru a afla ce s-a întâmplat cu el.

Spre disperarea tuturor, dar în special a medicului italian, registrul arăta că trupul bărbatului moldovean a fost îngropat deja, deși nu se știe unde și când.

În acel moment, bărbatul italian a început să aibă ideile tot mai clare: cei de la cimitir au inversat trupurile neînsuflețite din greșeală, iar mama sa a fost trimisă în sicriu spre Moldova.

Sicriele cu trupurile persoanelor decedate care sunt repatriate pe pământul natal sunt sigilate (sudate) înainte de a fi transportate și nu le mai deschide nimeni odată ajunse la destinație, deci cu atât mai ușor eroarea ar fi trecut neobservată și de familia din Republica Moldova.

În cele din urmă, un lucrător al companiei AMA i-a propus medicului să deschidă urna pentru a vedea dacă nu cumva se află și în interior o plăcuță cu numele persoanei căreia îi aparține cenușa.

Medicul era sceptic, dar a acceptat și au găsit astfel în interior o altă plăcuță pe care, într-adevăr, scria numele mamei sale.

„Iată, s-a rezolvat!”, a spus lucrătorul.

„Ba nu s-a rezolvat absolut nimic”, a replicat medicul, furios.

Bărbatul italian continuă să fie convins și în ziua de azi că cenușa primită ar fi a mamei sale și nimeni nu-l poate asigura deocamdată că se înșeală.

În mod logic, pentru a desluși acest mister, rudele bărbatului moldovean ar trebui să dezgroape sicriul îngropat la acea vreme și să verifice dacă în el se află, într-adevăr, corpul fără viață al acestuia.

„Mi-e teamă că au fost schimbate între ele (trupurile neînsuflețite – n.r.). Aș vrea să fie dezgropat sicriul în care se află bărbatul moldovean. Așa vom avea certitudinea. Sper să nu o găsesc pe mama mea acolo. Până în acel moment urna (cu cenușa mamei sale – n.r.) nu o iau, dar nimeni nu mă ascultă”, a declarat De Bartolomei într-un interviu pentru La Repubblica.

Problema este că, momentan, nu știe nimeni cum să dea de familia răposatului și, în orice caz, foarte probabil se vor lovi de multe complicații legale sau foarte multă birocrație pentru a putea face asta.

Între timp, medicul italian a decis să dea în judecată societatea AMA, care gestionează cimitirul Flaminio. El promite, prin intermediul avocatei Barbara Nardelli care-l va asista din punct de vedere legal, să obțină despăgubiri de ordinul milioanelor pentru această greșeală.

„Este absurd faptul că AMA nu și-a asumat nicio răspundere cu privire la această problemă. Să fie clar, noi nu ne vom opri aici, clientul meu are dreptul să știe cu certitudine unde se află trupul mamei sale”, a declarat Nardelli.

Distribuie acest articol