Românii din Italia care se întorc în țară cu avionul: companiile aeriene au dreptul să ceară test Covid la îmbarcare

Traversăm o perioadă în care multe persoane care călătoresc din Italia spre România sunt nelămurite în legătură cu regulile și condițiile pe care trebuie să le respecte la intrare în țara noastră. Unora li s-a cerut testul Covid la urcarea în avion, deși Italia este în zona verde și nu mai este nevoie de acesta la sosire în România.

Consiliul Național pentru Situații de Urgență a adoptat la 27 mai 2021 Hotărârea nr. 32 prin care Italia a fost inclusă pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele care vin din această țară nu mai sunt obligate să prezinte absolut nimic la intrare în România, nici test, nici dovada vaccinării anti-Covid, nici certificatele sanitare care să ateste faptul că au avut Covid și s-au vindecat. Practic, la frontieră, oamenii au nevoie numai biletul de zbor și actul de identitate (C.I. sau pașaport).

Confuzia a fost generată în ultimele două zile de unele companii aeriene care nu au permis totuși urcarea la bord a pasagerilor fără testul Covid. Pentru a lămuri situația, am sunat la DSP București unde am adresat următoarea întrebare: „Avem nevoie de un test Covid cu rezultat negativ când călătorim din Italia spre România?”

Răspunsul reprezentanților Direcției de Sănătate Publică București:

„Conform Hotărârii nr. 32 din 27.05.2021, Italia a fost inclusă pe lista verde și persoanele care călătoresc din această țară în România nu mai sunt obligate să prezinte niciun document referitor la infecția cu virusul SARS-CoV-2: nici test, nici dovada vaccinării, nici certificatul medical care să ateste că au avut Covid și s-au vindecat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, fiecare companie aeriană are dreptul de a-și elabora și pune în aplicare propriile reguli, existând prin urmare situația în care pasagerilor să le fie cerut un test Covid de tip PCR la îmbarcare sau dovada vaccinării sau dovada că au fost bolnavi de Covid și au anticorpi.

De ceea, sfătuim persoanele care călătoresc pe cale aeriană, să se informeze din timp, direct la compania de zbor cu care vor călători, care sunt condițiile la urcarea în avion.”