Infractor neidentificat ucis în timpul unui furt în Italia: era român. Tatăl a aflat de pe Facebook că e mort

Era noaptea dintre 4 și 5 decembrie 2019 când o bandă de hoți a organizat un raid al caselor din fosta localitate italiană Bazzano, care din 2014 a devenit parte din localitatea Valsamoggia, provincia Bologna. În numai trei ore infractorii au spart șase case între via Ghiarino și via Cassola, relatează presa locală.

La una dintre aceste case însă, mai exact la Villa Gessa, o proprietate construită în secolul al XVI-lea care aparține familiei Garagnani, originară din Florența, au dat peste un paznic, Stefano Natalini, care era înarmat și care locuiește cu soția lui în incinta proprietății. Natalini spune că a auzit niște zgomote ciudate la ușa vilei, a ieșit la fereastră cu pistolul și a tras cinci focuri de armă.

„Era în jurul orei 04:00 noaptea când am auzit niște zgomote, m-am speriat și am luat pistolul… am deschis o fereastră mică din spate și am tras trei focuri de armă spre câmpuri. Îi auzeam că erau foarte aproape. M-am dus la cealaltă fereastră și am văzut că se aflau în pragul casei, iar jos, unde eram eu, erau niște torțe. Atunci am tras alte două focuri, dar în depărtare, spre o cabană unde nu locuiește nimeni. Nu în jos, sub mine, unde auzeam vocile, vedeam luminile…”, a declarat paznicul în fața procurorului.

Stefano Natalini, paznicul vilei care a tras focurile de armă asupra bărbatului român. Sursă foto: corriere.it

În zorii zilei, le-a mai spus Natalini anchetatorilor, a ieșit în grădină și a găsit trupul fără viață al unui tânăr bărbat, apoi a alertat autoritățile. La fața locului au sosit carabinierii, procurorii și s-a deschis o anchetă, iar paznicul a fost pus sub acuzație pentru omor prin imprudență. Nu este clar însă de ce paznicul nu a sunat la carabinieri atunci când a avut de-a face cu hoții, ci abia când a găsit corpul fără viață al unuia dintre ei.

„După o primă examinare a corpului, se pare că bărbatul a fost împușcat din spate, iar glonțul l-a lovit în umăr, dar răspunsul definitiv poate fi dat doar după raportul balistic și după autopsie. Trebuie să înțelegem dacă s-a tras direct asupra lui sau glonțul a ricoșat”, a declarat procurorul șef, Giuseppe Amato, de la procuratura din Bologna.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Între timp, carabinierii încercau să descopere identitatea victimei, tânărul pe care Natalini se presupune că l-a împușcat în timpul tentativei de furt. Au primit diferite confirmări de la persoane care l-ar fi cunoscut, dar și din alte surse juridice că ar fi un cetățean român în vârstă de 32 de ani și numele său ar fi Georgian Ene, dar în mod oficial identitatea victimei nu a fost făcută publică niciodată de autoritățile italiene. Probabil și din cauză că încercau și încă mai încearcă să descopere cine erau ceilalți membri ai bandei de hoți cu care victima lucra.

Dar chiar dacă oficial nu s-a făcut publică identitatea victimei, pe Facebook au început să fie publicate mai multe mesaje de condoleanțe pentru familia tânărului, unele însoțite chiar și de poza acestuia, dar familia lui, care locuiește în Ianca, județul Brăila, încă nu aflase nimic despre această tragedie.

„Am descoperit de pe Facebook că fiul meu era mort, nu știam nici măcar că era în Italia. Nu știu nimic despre cele întâmplate. Unii prieteni de-ai fiului meu m-au sunat după ce au citit despre tragedie pe rețelele de socializare și atunci am contactat consulatul român”, a declarat Aurel Ene, tatăl victimei, citat de avocatul său, Pier Francesco Uselli.

Georgian Ene, 32 de ani

Aurel Ene a sosit în Italia în urmă cu 2-3 zile, iar în cursul zilei de marți, 16 decembrie, a fost însoțit de avocatul Uselli la morga din Certosa, unde i s-a cerut să identifice trupul fără viață al fiului său.

„Da, el este”, a spus tatăl lui Georgian, vizibil afectat, dar fără să verse vreo lacrimă, scrie Il Resto del Carlino.

NOTA REDACȚIEI: Conform informațiilor primite de la Alina Cărăbuș, reprezentanta firmei de pompe funebre care se va ocupa de repatrierea trupului neînsuflețit al tânărului român, afirmația de mai sus publicată de ziarul „Il Resto del Carlino” nu este adevărată. Potrivit celor relatate de doamna Cărăbuș, care a fost prezentă alături de tată la identificarea decedatului, acesta era șocat, împietrit de durere, dar a și plâns. Cu 2 ani în urmă, Aurel Ene și-a pierdut și soția, a mai precizat Alina Cărăbuș.

„Familia așteaptă acum să vadă cum se va desfășura ancheta pentru a decide ce să facă”, a spus avocatul Uselli pentru sursa citată.

Ancheta este condusă de procurorul Manuela Cavallo și momentan acuzația adusă paznicului, Stefano Natalini, este de „omor prin imprudență”, dar această acuzație s-ar putea schimba odată cu sosirea rezultatului analizei balistice care va fi efectuată de consultantul procuraturii, Raffaella Sorropago. Astfel, Natalini ar putea fi absolvit de orice vină dacă se dovedește că nu avea intenția să tragă spre victimă sau că încerca doar să se apere.

Carabinierii în schimb lucrează pe două fronturi în acest caz: pe de-o parte încearcă să clarifice circumstanțele în care paznicul vilei a tras focurile de armă și pe de altă parte încearcă să afle identitatea celorlalți complici care în acea noapte încercau să pătrundă în vilă alături de Georgian Ene.

Distribuie acest articol